Molen De Kievit / Molen van H.C. Kruyt, Sliedrecht

Sliedrecht, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
De Kievit / Molen van H.C. Kruyt
modeltype
Ronde molen, stellingmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
04907
oude dbnr.
V2482
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 04907 De Kievit / Molen van H.C. Kruyt (Sliedrecht)
foto: n.n., collectie Davy van Asperen

locatie

plaats
Sliedrecht
plaatsaanduiding
Molendijk ook wel Merwededijk
gemeente
Sliedrecht, Zuid-Holland
streek
Alblasserwaard
geo positie
X: 111862, Y: 426381
N: 51.82437, O: 4.76148

constructie

modeltype
Ronde molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
1936 onttakeld 1988 restant afgebroken
geschiedenis
Tussen de Leen van der Wielstraat en de Kroonstraat stond korenmolen De Kievit, genoemd naar zijn eerste eigenaar. Het was de laatste molen aan de Merwede tussen Gorinchem en Dordrecht.

Regionaal Archief Gorinchem, Digitaal Krantenarchief
Advertentieblad 02-06-1882
Te Sliedrecht sloeg zaterdagavond de bliksem in den molen van den heer Van Vliet, zonder echter brand te veroorzaken. Kap en ruiten werden verbrijzeld en eenige zware binten werden gespleten, enz.

Rotterdamsch Nieuwsblad, 16 juli 1901:
"Te Sliedrecht sloeg Zaterdagavond de bliksem in den molen van den heer Van Vliet, zonder echter brand te veroorzaken. Kap en ruiten werden verbrijzeld en eenige zware binten werden gespleten, enz."

Prov. Noordbrabantschen en 's Hertogenbossche Courant, 9 februari 1916:
"Openbare verkooping.
Notaris Bos te Papendrecht zal bij veiling op Donderdag 17 Februari 1916 en bij afslag 24 februari d.a.v. telkens des avonds 7 uur, te Sliedrecht, in de Herberg van D. Rietveld aan den Stationsweg, voor den heer GERRIT VAN VLIET aldaar, verkoopen de volgende Onroerende goederen staande en liggende te Sliedrecht, Benedenker, als:
1. De sedert vele jaren in werking zijnde goed beklante steenen Balie-windkorenmolen, genaamd 'de Kivit', met 4 koppelsteenen; benevens het daarbij staand Huis."

De Waterlander, 17 januari 1925:
"Instorting in een molen. -- Dezer dagen hoorde men de zolders van den windkorenmolen "De Kivit" te Sliedrecht, kraken. Men durfde toen niet meer naar binnen, wat maar gelukkig was, want plotseling stortten twee zolders in. Ongeveer 100 ton granen, in zakken, kwamen op de steenen terecht. De geweldige dikke balken waren als lucifershoutjes afgeknapt. De schade is zeer groot."

In de jaren dertig van de vorige eeuw raakte De Kievit in een zeer vervallen toestand. Het toenmalige college van B & W van Sliedrecht stelde uit veiligheidsoverwegingen een ultimatum aan de eigenaar H.C. Kruyt. De molen moest voor 31 december 1935 gesloopt zijn of er moest een begin gemaakt worden met herstelwerkzaamheden voor 1 februari 1936.
Het bureau gemeentewerken benaderde ook de vereniging De Hollandse Molen om zo mogelijk tot een herstel te komen, maar dit was te vergeefs.
In juli 1936 werd door B & W een sloopvergunning gegeven voor de balie en de kap met toebehoren. Na de ontmanteling in 1936 bleef een 19 meter hoge stomp over. Na de oorlog werd de inmiddels scheefgezakte romp gesloopt tot een meter of vijf. Het restant werd in de jaren tachtig gebruikt door een handel in scheepsbenodigdheden. Daarna werd het laatste restant in 1988 van de korenmolen gesloopt.
Kees van der Graaf.

aanvullingen