Molen De Molen het Hert, Brouwershaven

Brouwershaven, Zeeland

Zeer fraai is ook de sierlijke afwerking van de beplanking van de kap en de kast.
Op de baard stond: "De Molen het Hert".

omgewaaid

De molen was afkomstig uit Ouddorp (ZH) en werd in 1850 overgeplaatst naar Brouwershaven.

Eigenaar was Baron Schimmelpenninck van der Oye te Wassenaar die ook molens te Sirjansland en Oosterland bezat.

De molen werd zeer lang bemalen door de familie Van den Hamer en later door molenaar Markusse. De laatste molenaar was Daniel Johannes Opree. Molenaar Daniel Johannes Opree werd op 16 januari 1907 geboren te Scherpenisse. Hij was gehuwd met Rachel Dane. Op 28 augustus 1939 vestigde hij zich als zelfstandig molenaar. Hij huurde de molen van baron Schimmelpenninck van der Oye, voor fl 2,50 per week. Het bijbehorende molenaarshuis kostte ƒ 3,25 huur per week.

28-12-1945 Deze standerdmolen was de laatste van Zuid-Holland. De molen woei op 28 december 1945 tijdens een zware storm om. Hij werd niet meer herbouwd, Opree en Jan Priem ruimden de molen.

Opree kon zijn graan laten malen bij collega-molenaar Jan C. van Rhee, te Noordgouwe, voor het leveren van bloem aan de bakkers kon Opree bij Krijger in Renesse terecht. Tot 4 mei 1946 bleef de molenaarsfamilie in het molenhuis wonen, daarna verhuisden zij naar de Noorddijkstraat 46. Daarbij behoorde een wagenmakerij die door Jan van den Hamer verbouwd werd tot maalderij. Opree beeïndigde op 76-jarige leeftijd het bedrijf.
Bron: onbekend.

In Museum Goemanszorg te Dreischor staat een model van de standerdmolen Het Hert te Brouwershaven. P.G. van Damme uit Stellendam bouwde kort geleden (gezien vanaf 2020) het fraaie gedetailleerde opengewerkte schaalmoldel op aanwijzingen van A. de WIlde uit Brijdorpe (geb. 1915), die daar van sept. 1928 tot okt. 1934 als molenaarsknecht werkte.
Bron: informatiebordje in het museum, september 2020.

Vroeger bracht ik er in mijn kruiwagentje geregeld een zak tarwe, speelde met de geit en de hond, het meel ging daarna in diezelfde zak naar bakker Platteschorre. Hij bakte er een vierponds brood van. In de tijd van meel tot brood speelde ik o.a. bij de fam. Constandse aan de haven. Brood klaar? Weer in het kruiwagentje mee naar huis, Achter de Kerk 92C. Voordat het afgeleverd was waren de kapjes er al afgesnoept. Heerlijk!!!
Mw. K.S. van Koesveld-Groet, 26 juni 2013.

trivia

Op de ansichtkaart gefotografeerd door Ali Jansen, is de molenkar te zien waarop de toen 7-jarige Kees Opree DJzn. met zijn hondje. De donkere figuur rechts is overslagschipper Rook, rechts staat de toen 13-jarige Erna van der Weele Mdr., rechts van haar de molenaarsvrouw. Op de trap staat de molenaar Opree.