Molen Westzandemermolenpolder (2e plek), Gaarkeuken

Gaarkeuken, Groningen

Westerkwartier, Groningen
gem. Grijpskerk
Westerkwartier

18,76m, zelfzwichting op beide roeden

geschiedenis
Daar de ingelanden zich echter niet bij het waterschap Westerkwartier wilden aansluiten, richtten zij op 13 juli 1870 zelf het waterschap Westzandemermolenpolder op, ter grootte van 407 ha. Om de uitwatering van het Wolddiep te verleggen naar het Hoendiep, werd de molen daarheen verplaatst.

Als gevolg van de bouw van de schutsluis in het Hoendiep bij de Gaarkeuken in 1923/1924, de verbreding van het kanaal, en het aansnijdingskanaal voor de sluis, moest de molen verdwijnen. De provincie bood de ingelanden een elektrisch gemaal aan, maar dat wilden ze niet omdat ze dachten een nieuwe windmolen te krijgen als vervanger van de oude, die niet meer zo best was. Doch de provincie verplaatste in plaats daarvan in 1923/1924 de gehele molen op rails en lorry's een stukje zuidwaarts.

Informatie van H. van der Kaay, 15 dec. 2009.

trivia
Aangezien de zuidoever van het Hoendiep de gemeentegrens is, ligt de plek van de molen nog steeds binnen gem. Zuidhorn.

De molen was uitgerust met een schroef en bemaalde de Westerzandsterpolder, groot 308 ha en opgericht in 1870.

In 1911 werd een binnenroede bij Pot besteld nr.2190 en in 1913 een buitenroede nr.2287 beide met een lengte van 18,76 m, door molenmaker P.Hazenberg uit Briltil.

Gebouwd in 1879, verplaatst van het Wolddiep-westzijde.
Verdwenen in 1927.
Sindsdien wordt de polder d.m.v. een elektrisch gemaal bemalen.
Bij de aanleg van een nieuw kanaalgedeelte ten zuiden van het bestaande Hoendiep te Gaarkeuken werd deze molen ‘verkocht’.
Komt voor op de waterstaatskaart van 1874.
Standplaats 1,7 km ten zuiden van de kerk aan de zuidzijde van het Hoendiep.