Molen Polder de Hoop en de Verwachting, De Hoop, Noordhorn

Noordhorn, Groningen

Westerkwartier, Groningen
Westerkwartier
Zuidhorn C (1) 27 Volmagten van de Noordhorner Watermolens

twee schroeven

geschiedenis
Poldermolen De Hoop bemaalde de Polder De Hoop en Verwachting, vroeger De Grote Polder van Oldekerk en Niekerk, groot 1979 ha. Standplaats Noordhornerga aan de zuidzijde van het Hoendiep , aan het eind van de Katerhals (kanaal) tegenover de Scheeftil.

In 1879 werd een stoomgemaal gebouwd ter plaatse van de afgebroken molen in de Wijksterpolder. Afgebroken in 1880 , en herbouwd als korenmolen in Nieuw Weerdinge.

Advertentie Leeuwarder Courant 19 december 1879:
"Notaris KONING te Zuidhorn zal op Maandag 22 December e. k., 's avonds te 6 uur, ten huize van D. Pol te Ikeburen onder Oldekerk, voor het BESTUUR van 't WATERSCHAP de Hoop en Verwachting, verkoopen:
Den WINDWATERMOLEN, de Hoop genaamd, hebbende 22 meter vlugt, met ijzeren As en verder toebehooren, staande onder Noordhorn, om af te breken."
Dick Bunskoeke, 7 dec. 2010.

Aanvullingen: ""Beschrijving van de molenpolders in het Westerkwartier ...", K. van Rijn, 1862, Kommerzijlvest no. 18.