Molen van Berenschot, Woold

Woold, Gelderland

Winterswijk, Gelderland
Winterswijk
Achterhoek en Liemers

deels gesloopt
geschiedenis
De windmolen stond bij de watermolen waar nu een "schoppe" van een naastliggende boerderij staat. Hij was van Engelbertus Roerdink.
In 1891 werd hij van J.W. Roerdink, die hem in 1896 tot op de onderbouw liet slopen. Niet bekend wanneer ook dat is gesloopt.
Informatie van Wibo Jellema.

De molen van Berenschot heeft gestaan op de plek waar nu een parkeerplaats is ingericht voor watermolen Berenschot.

De molen werd gebouwd in 1865 en afgebroken in 1896. De reden van de bouw van de windmolen was dat boeren uit de omgeving hun graan lieten malen in Duitsland en de watermolen zodoende niets meer te doen had. Het betrof dus een inkomstenderving. Door de bouw van een korenmolen werd die inkomstenderving tegengegaan.

Bij het opknappen van de schoppe in 1998 vonden wij onder een gebintspaal een stuk van een gevelsteen die in de oude korenmolen had gezeten. Deze steen heeft een inscriptie, te weten de voorletters van het echtpaar Roerdink-te Strake. De steen heeft een plek gekregen in de watermolen.

Informatie van J.G.W. Buunk (eigenaar van de watermolen/ zoon van mw. Buunk-Berenschot), 29 januari 2007