Molen (korenmolen), Smilde

Smilde, Drenthe

Kloosterveen
Smilde E (1) 2 Erve wed. Lucas oldenhus Kymmel, renten.

33m, stelling 19,5 m hoogte

Binnenroede voorzien van zelfzwichting, bovenas lange tijd van hout

geschiedenis

De molen heeft gestaan in Hijkersmilde, of Kloosterveen zoals dit vroeger heette, vlak bij de plaats waar vroeger het bekende Hotel Café Restaurant De Oude Veenhoop ( de Molenwijk lag er tussen) heeft gestaan. De huidige scheve brug over de vaart draagt nu nog de naam Veenhoopsbrug.

De molen is waarschijnlijk gebouwd door de Staat der Nederlanden die ook de eerste eigenaar was. Latere eigenaren waren de familie Kymmel en B.R. Voortman en later zijn zoon R. Voortman. Ook in Bovensmilde en Hoogersmilde bezat B.R. Voortman molens.

De molen is ergens aan het eind van de 19e eeuw gekocht door Roelf Voortman. Zijn zoon Bertus Roelof Voortman, nam de molen van hem over. B.R. had ook nog een molen in Bovensmilde en hoogersmilde staan. Zie ook Molens in Drenthe (1979).
Roelf Voortman bezat ook een molen in Zevenhuizen, waar hij eerder woonde.

Bron: Stellingnieuws, M.W. Noordhoek, informatie van Bertus R. Voortman (kleinzoon van Roelf Voortman) , 19 maart 2013.
jnjv

18-07-1888: Provinciale Drentsche en Asser Courant
"ASSEN, 17 Juli.
Hedenmorgen viel het zoontje van K. Ensing te Kloosterveen van de draaibrug bij den ouden zaagmolen in het water, tengevolge van het stooten van den zak, welken hij droeg, tegen de leuning van de draaibrug. Christiaan Meijer, die juist voorbij kwam, had het geluk het kind met behulp van den draaihaak weer op het drooge te brengen."

wetenswaardigheden

Deze molen is helaas afgebroken in 1925. Op dat moment had de molen een vlucht van ongeveer 23 meter met zelfzwichting op een roede. Het bijzondere van deze molen was dat deze voor deze streek zo verschrikkelijk hoog was. De molen had namelijk een hoogte van 33 meter en de stelling zat op 19,5 meter. De molen was dan ook terecht de grootste molen van Drenthe genoemd. Ook werd de molen wel eens de grootste van Nederland genoemd. Dit was niet juist omdat de grootste molen van Nederland, zoals bekend, in Princenhage heeft gestaan...

Op de kadasterkaart 1811-1832 staat een zeskante voet weergegeven.