Molen De Eendracht, Groningen

Groningen, Groningen

vijf zolders, twee paar pelstenen en vanaf 1815 ook één paar stenen voor cement of tras.
De molen kende een sluitsteen met de tekst:

B.v.D.

De steen bevond zich op 14 juni 1938 in het Museum (van Oudheden?).

geschiedenis
In 1791 is de molen gebouwd als pelmolen aan het Winschoterdiep in opdracht van Berend Doornbosch (afkomstig uit Aduard)
Deze molen was oorspronkelijk een pelmolen, maar in 1829 toen Jacobus Mees de eigenaar was, werd de molen ingericht tot trasmolen.

Eigenaars:
Berend Doornbusch van 1791 tot 1814;
Vanaf 1814 Jacobus Mees oa. 1829 (PGC), Marten J.Mees, sinds 1891 Nanno Mees, NV. Bouwmaterialenhanderl vh M.Mees.
Martin Mees richtte omstreeks 1860 de molen tevens in voor het malen van tufsteen (tras).
Tot 1892 bleef de molen in handen van de fam. Mees. Toen ging men over op stoom.
De molen werd na omstreeks 1892 (1890) afgebroken tot op het stenen onderstuk .

Popke Drieuwes Kooi kocht het achtkant, en verplaatste het naar Stroobos als pel- en oliemolen De Hooiberg. Deze molenaar had een molen gehad te Friese Stroobos, een windpel- roggemolen met een in 1888 aangebouwde stoomolieslagerij. Het geheel brandde af in 1889.

In 1933 stond het onderstuk er nog steeds, maar is in 1938 alsnog afgebroken.

Bron: De Utskoat nr. 76, artikel Een grensgeval door W. Entrop.

trivia
Standplaats 1,4 km ten zuidoosten van de Martinitoren aan de zuidwestzijde van het Winschoterdiep; tegenover (einde van) de (Verlengde) Frederikstraat.

Opvolger van Groningen 543

Nieuwsblad van het Noorden, 27 februari 1954

De Tijd heeft geen medelijden

De Tijd is meedogenloos. Wat eens in nieuwe glorie pronkte, moet in de loop der jaren verdwijnen, omdat het geen nut meer heeft of al te bouwvallig is geworden. Ook de trasmolen, die sinds 1791 aan het Winschoterdiep zijn werk had verricht, moest eens vallen onder de houwelen van de slopers. Het begon al omstreeks 1890, toen het bovenstuk werd afgebroken. In 1938 is ook de rest van de molen gesloopt, gelijktijdig met enige oude huizen. Er voor in de plaats werd een complex moderne woningen gebouwd en zo veranderde ook hier het stadsbeeld sterk van karakter.