Molen van Stolwijk (2e), Stolwijk

Stolwijk, Zuid-Holland

Krimpenerwaard, Zuid-Holland
Krimpenerwaard
Stolwijk D (3) 1217 Pieter Zijderlaan, koornmolenaar

Eerder stond op deze positie tot zeker 1706 een standerdmolen.

Op de eerste kadastrale kaart van Stolwijk (voor 1832) is de vierkante basis van de wipmolen getekend, geen teerlingen zoals bij een standerdmolen.

Algemeen Weekblad 30 jan. 1856:
De knecht van den graanmolenaar te Stolkwijk, Jan Noorlander, een braaf oppassend man, vader van 5 kinderen, is op den molen geheel verminkt en levenloos gevonden; hij was vermoedelijk bij het overstorten van graan tusschen het kamrad geraakt en bevond zich geheel alleen.

Leydse cournt, 30 januari 1856
Te Stolwijk nabij Schoonhoven is op de graanmolen aldaar, de knecht Jan Noorlander, die alleen op den molen was, in zijn bloed badend gevonden; zijn hoofd was derwijze verminkt, dat hij naauwelijks was te herkennen. Men vermoedt dat hij bij het overstorten van graan, tusschen de kamraden is geraakt. De verongelukte, een braaf oppassend man, laat eene diep bedroefde vrouw en 5 kinderen in kommervollen toestand achter.

In 1908 was A. Boogaerd de eigenaar van de molen.

Volgens Ten Bruggencate was de eigenaar ene Kroon, en werd de molen rond 1904 gesloopt. Daarnaast geeft Tb aan dat de molen eerst een watermolen was, van elders hier naar toe verplaatst.

De molen had een opvallend klein bovenhuis.

Schoonhovense courant, dinsdag 17 juli 1917:

Door gebr. Vd Wal, Sloopers te Bergambacht, is aangekocht voor afbraak de korenmolen van Gebr. Kroon alhier.

Reeds is met de afbraak van de molen een begin gemaakt. De molen dateert uit de 15e eeuw en was gedurende 200 jaar eigendom van de familie Zijderlaan.

Informatie van Kees van der Graaf, 27 dec 2018