Molen De Duinen / De Duynen, Dordrecht

Dordrecht, Zuid-Holland

Dordrecht
aan de Noordendijk
Eiland van Dordrecht
Dordrecht B (3) 398 Willem Kooijmans, houtzaagmolenaar

geschiedenis

De Dordtse zaagmolens waren vooral op twee plaatsen bij de stad geconcentreerd: aan en bij de Noordendijk en de Lijnbaan met omgeving en voorts aan de Weeskinderendijk met omgeving.
Aan de Noordendijk hebben acht stuks achtkante zaagmolens gestaan en minstens vijf paltrokken.
Aan de Weeskinderendijk- 's Gravendeelsedijk stonden acht achtkanten en acht paltrokken.
In totaal zijn er in en bij de stad ruim dertig geweest.
Hier zien we de Noordendijk met vooraan de paltrok 'De Duinen' afgebroken rond 1910 en achter 'De Windhond' die in 1916 wegens bouwvalligheid is gesloopt.

Bron: Draaiende wieken, stappende paarden - Molens op het Eiland van Dordrecht, C.J.P. Grol en J. Zondervan-Van Heck, Jaarboek 2008 Historische Vereniging Oud-Dordrecht.

01-09-1768 Rotterdamse courant

CORN. BAX, JOH. BALEN, HENDR. BOONEN en DION. VAN EISDEN, Makelaars te Dordrecht, zullen op Donderdag den 15 September 1768, ’s namiddags ten 2 uren precies, op de Hooge Nieuwstraat in het Venduhuis de Gouden Molen verkoopen, deze navolgende HOUT-WAREN, .....

En op Vrydag den 16 September, 300 platte Dennen Masten, van 60 tot 80 voet; 200 ronden Dennen Masten, waar onder eenige extra groot, 150 Maas-Balken; 150 platten en ronden Grynen , van 50 tot 70 voet; 250 Grynen Dik-Balken; 200 Dennen Dik-Balken; 250 Eiken Balken , van 30 tot 50 voet; 300 Eiken Roeden van 30 tot 60 voet; 20 Boeken Balken, van 30 tot 70 voet; 500 Eiken Klossen , van 8 tot 30 voet; 400 Eiken Rynsche Krommertjes; eenige Wageschotten, Pyphouten, Vathouten en halve Vathouten , en andere Hout-Waren meer :
Deze voorsz. Hout-Waren zullen mede 2 dagen voor de Verkooping genommert leggen aan den Noorden Dyk , aan de Molen van de Wed. Klaas van Duinen, met No. 1, 2, 3, &c

1910 Gesloopt en vervangen door stoomzagerij van De Haan en Sigtermans.