Molen De Kraker, Dordrecht

Dordrecht, Zuid-Holland

Deel van een kaart van Blaeu

Dordrecht
Lijnbaan-Noordendijk tegenover het Kromhout
Eiland van Dordrecht

geschiedenis
In 1643 liet het stadsbestuur langs de Noordendijk een haven graven, die zich uitstrekte van de brug bij de Rietdijk tot aan de molen Kijck over den Dijck.
In 1647 richtte het daar ook een lijnbaan op, die niet succesvol bleek te zijn. Daarom bouwde men aan de Noordendijk industriemolens en met name houtzaagmolens, zoals De Kraker, Het Fortuin en de Goliath.
De Eendracht was een oliemolen en de Kijck over den Dijck een moutmolen. Ook stond er een volmolen, genaamd Het Varken.

De bouwvergunning werd in september 1668 verkregen door meester-timmerman Dirck Stoop. Molen de Kraker werd gebouwd op erf nr 74.

De molen is waarschijnlijk gesloopt na 1824.
In 1885 werden hier huizen gebouwd, 'De Krakershof' later weer vervangen door nieuwbouw.
Het speeltuintje dat er nu nog is wordt 'De Kraker' genoemd.

Deel van een kaart van Blaeu waarop een deel van de Noordendijk te zien is.
De molen geheel rechts is de voorganger van De Kijck over den Dijck, de molen tussen de twee huizenblokken is De Kraker en de molen aan de rivier is de volmolen De Beer.

toelichting op de afbeelding:
Van rechts naar links de Riedijkspoort en molens De Kraker, De Reus Goliath, De Haas, De Vilder, De Kijck over den Dijck, De Goudvink, De Hoop alias De Blauwe Molen, De Eendracht, De Valk, De Nachtegaal, Het Varken, De Duijnen, De Windhond. De laatste twee molens zijn waarschijnlijk De Pauw en De Jager, maar 1 van de 2 kan ook de watermolen van de Noord- en Merwedepolder zijn.
Informatie van Pim van der Wijk, 24 februari 2016