Molen De Leeuw, Dordrecht

Dordrecht, Zuid-Holland

Dubbeldam A (1) 14 Adrianus van der Luiden Florisz., houtkoper

Bron: jaarboek 2008 hist.ver. Oud-Dordrecht.
Bron: Mw H.W.G. van Blokland-Visser, Papendrecht, januari 2016
Informatie: Arie Hoek, 25 januari 2017

Dit was de eerste zaagmolen aan het Papegat. Na een paar keer van eigenaar verwisseld te zijn werd de molen in 1741 verkocht aan Augustijn de Leeuw, die zijn familienaam aan de molen verbond.

In 1867 werd toestemming verleent om paltrokmolen de Leeuw af te breken en ter plaatse een stoomhoutzagerij te stichten. In 1868 werd de Leeuw gesloopt en verrees een nieuwe stoomzagerij.

In 1868 was De Leeuw net als de andere paltrokmolens zo onrendabel geworden, dat sloop niet uit kon blijven.

De stoomhoutzagerij werd gedeeltelijk gesloopt in 1940, evenwel bleef het terrein in gebruik als houthandel. Tegenwoordig bevindt zich op terrein (Weeskinderendijk 213) van vm. molen De Leeuw het bedrijf International Hout BV.

trivia
Dubbeldam was een dorp op het Eiland van Dordrecht, is per 1 juli 1970 toegevoegd aan de gemeente Dordrecht en maakt sindsdien als wijk deel uit van deze stad.

Op de foto staan de volgende molens van links naar rechts:
Het Anker, De Kapraven, De Leeuw, Het Oud Manhuis, De Vlasbloem v/h het Spinnewiel