Molen De Pauw / Pauwmolen, Delft

Delft, Zuid-Holland

Delft
Vrijenban C (1) 212 Lambertus Sanderue, plateelbakker, en consorten

voor 1855 uitgebrand en hersteld
1929 onttakeld 2000 restant gesloopt
eigendomshistorie

In 1861 verkocht de echtgenote van de molenaar Hendrik Michael Kluiters de molen voor ƒ 5600 aan Cornelis van Gelder.

Ene Caspar Schilperoort was er zijn leven lang molenaarsknecht.

Ook zijn zoon Cornelis werkte er nog 25 jaar, totdat de molen in andere handen overging.

Dit betekent dat de molen tot aan de Eerste Wereldoorlog in werking moet zijn geweest.

De (voorganger van de) molen wordt reeds vermeld in 1653 en in 1684.

Hij deed omstreeks 1712 dienst als witmolen voor de bereiding van loodglazuur voor Delfts aardewerk van de plateelbakkerij De Pauw. Ook deed hij dienst als schors- en pelmolen. In 1853 dateert een vermelding als zijnde een korenmolen.

Nieuwe Rotterdamsche Courant, 23 jan. 1855:
"De koornmolen genaamd de Paauw, aan de Delfgaauwsche vaart, even buiten Delft, is in den vroegen morgen van heden eene prooi der vlammen geworden. De meubelen zijn gered en de molen was voor brandschade verzekerd."

Op de TMK van ca. 1850 en 1864 staat de molen als Oliemolen vermeld.
Daarna, tot de top. kaart van 1934, staat hij als Km vermeld, korenmolen dus.

In de 1960-er jaren ontleende een Wegenwachtstation dat ongeveer ter plaatse was opgericht, zijn naam aan de voormalige windmolen. Op 22 november 2000 werd het restant afgebroken. De Pauwbrug in rijksweg A13 resteert nog.

Joh. Sollevis bestelde op 11 juli 1898 haren bij Haremaker & Comp in Koog aan de Zaan. Sollevis schreef op een kaartje, dat in mijn bezit is, dat de haren bestemd waren voor de windmolen De Haleveen. Hij had al eerder haren besteld, want hij verwees naar de mal die al in het bezit was van de Koger firma.
Ron Couwenhoven, 23 maart 2020.

NB Het is niet zeker of deze gegevens bij De Pauw thuishoren, maar dit was volgens onze gegevens de enige in 1898 nog bestaande wind-oliemolen in Vrijenban.

trivia

Het gemeentearchief van Delft (GAD) is sinds kort in het bezit van een prachtig schilderij/tekening van molen "De Hollandsche Tuijn" (Tenbruggencatenummer 03937 w) uit ca. 1770 van I van Ketweg. Op de achtergrond is hierop een voorganger van de Pauwmolen te zien (dbnr. 84) als wipstellingmolen.
A. Struijk.