Molen Wippolder, Wipmolen, Delft

Delft, Zuid-Holland

Delft, Zuid-Holland
Delfland
Vrijenban C (1) 254 De Zuidpolder van Delfgaauw (*)

Molen van de Zuidpolder van Delfgauw/ Wipmolen van de Wippolder

Vanaf augustus 1526 had de Wippolder een eigen molen. Deze wipmolen stond aan de zuidelijke polderrand en sloeg uit op een ongeveer 750 m lange voorboezem, die in de Schie uitmondde. Dit molentje lag in Delft, ongeveer ter hoogte van de Prof. Teldersweg.

In 1690 was de molen in zo'n slechte staat dat het bestuur van de Wippolder hem wilde vernieuwen, omdat "deze niet langer met vrugt gerepareert kan worden."

In 1755-1761 werd de Wippolder afgescheiden van de Zuidpolder, vanwege onenigheid met het bestuur van de Zuidpolder.

Omstreeks 1900 werd de omgeving bouwrijp gemaakt voor een woonwijk, met o.a. gebouwen van de TH Delft. Het molentje is in 1902 afgebroken. In 1905 werden de polderkaden verlegd en de voorkolk afgedamd. Het water van de Wippolder liep voortaan in zuidelijke richting af naar de Oudelaanmolen.

Bron: De molens van de Zuidpolder van Delfgauw, artikel door A.J..J. Struijk in Delfia Batavorum jaarboek 2004.
Verzameling H. van der Kaay.

Zie ook Zuidpolder van Delfgauw, Overslagmolen, Tenbruggencatenummer 03937 q.

Mijn grootvader is in 1863 op deze molen is geboren. Zijn vader Ary Huisman is mogelijk de laatste molenaar op deze molen geweest. Hij kwam uit een geslacht van watermolenaars rond Delft en Pijnacker. Ook de Kooltuinmolen heeft tot het laatst een Huisman als molenaar gehad.

Informatie van J. Huisman, 17 december 2013

trivia
In het boek van Marrenga-Stapff wordt beweerd dat in de Wippolder ook nog een klein molentje het zogenaamde 'Spinnekopje' gestaan zou hebben. Dat was echter geen wipmolen ofwel spinnenkop, doch een grondzeiler.

(*) Kad. 1832: het erf aan "het meisjeshuis te Delft".

Op de afbeelding, is een wipmolen te zien met daarachter de kerktorens die boven de stad Delft uit komen, het kan bijna niet missen. De molen die er het meest voor in aanmerking komt is deze wipmolen. Helemaal zeker is het niet, maar het zal er dan ongetwijfeld zo hebben uitgezien. Het schilderij bevindt zich in het molenmuseum van molen De Valk te Leiden.
Bijdrage van Paul Alkemade, 18 april 2015.