Molen De windmolen van Well / Molen van Vink, Well

Well, Limburg

Bergen, Limburg
Noord-Limburg

van Bussel

door oorlogsgeweld
geschiedenis
In 1881 werd de voorganger van deze molen, een standerdmolen die op de Wellse Heide stond, afgebroken. Op de Molenberg [de molenberg van de voorganger?] werd deze stenen bergmolen gebouwd voor Baron Franz Johann (kasteelheer van het kasteel van Well).

In het begin van de 19e eeuw werd de molen gepacht door Louis of Lodewijk Truyen, afkomstig uit Deurne (NBr.). De molen was eerst van Baron Frans Johann, Baron Franz Carl (zijn zoon) volgde hem op in 1899.

Deze laatste eigenaar moest in 1905 het kasteel met de bijna 900 ha grond en opstallen verkopen aan de maatschappij Well.

In 1906 verkocht de maatschappij Well de molen op de Wellse heide aan Theodoor Braem, molenaar en koopman in Well. Theodoor Braem verkocht de molen met het woonhuis in 1908 aan Jozef of Josephus Hubertus Vink uit Vortum-Mullem. Vink was daar molenaar en caféhouder. Vink vestigde zich in 1913 in Well.

De molen die een houten as had, draaide zwaar en vereiste veel wind. Om die reden werd er in 1924 een ruwoliemotor en een maalstoel als hulpkracht geplaatst.

In 1925 werd de houten as vervangen door een gietijzeren. De oudste zoon Oswald Vink, was werkzaam op de molen tot ca 1931. Zijn broer Antoon werd toen molenaar. Hij liet in 1937 de windmolen grondig herstellen. Liet van Bussel-stroomlijnwieken aanbrengen in 1940.

Op 4 december 1944 werd deze mooie molen door de Britse artillerie vanaf de linker Maasoever doormidden geschoten waarna hij in elkaar zakte.
Hij werd niet meer herbouwd.
Bron: De Molens van Limburg, P.W.E.A. van Bussel.

De molen stond later ook wel bekend als de molen van Vink.

*Volgens een aantekening van de laatste rentmeester van Kasteel Well, Gerard Peters, is de molen gebouwd in 1881.
Michel Stevens, 6 december 2007
Mogelijk nog het onderste deel van de molen aanwezig in de berg.
Op de voormalige molenberg is op het ondergedeelte van de molen een villa gebouwd.

In 1909 werd een Fransen buitenroede gestoken met een lengte van 26 m.
In 1911 werd een Fransen binnenroede gestoken met een lengte van 26 m.

De molen is rond 1880 gebouwd voor de kasteelheer van Well (ook eerder waren er in Well molens). Hij was sinds ongeveer 1910 in het bezit van de molenaarsfamilie Vink (uit welke familie zich later een zoon vestigde op de Gennepper molen in Einhoven en een andere zoon op die in Berlicum).
Toon Vink, de molenaar in Well die zijn molen neergehaald zag worden door gericht granaatvuur, schreef na de oorlog een "in memoriam" (in versvorm) op de molen.

In het boek "Well en Wee van een kasteeldorp in Noord Limburg" door Th.W.J Driessen (ISBN 90 70285 18 5) is enige informatie over deze molen te vinden.
G.O.W. Vullings, 25 juni 2007

Eigenlijk is deze molen nog een restant. De ingangen voor en achter zijn er nog en de ronde ruimte in de belt is nog over.
Op de site www.archiefwell.nl staan mooie foto's van de molen en ook van Huize Molenberg van na de oorlog.
André Simons, 7 okt. 2011.

I.v.m. een expositie over de molens van Well (L) kwamen wij bij speurwerk molens tegen gebouwd door molenmakers Wijnhoven (Jan/Johannes en Martin/Martinus Hubertus) uit Venray. Zij werkten vaak samen met metselaar Grad Poels. Vooral de typisch wit geschilderde band om de molen, deuren en ramen (biezen) schijnt een keurmerk te zijn van de Wijnhovens.
Zelf bemaalde ik de Sint Petrusmolen in Venray uit 1856 van 1980 tot 1990 en keek vaak naar deze witte versiering.
Bij het bovengenoemde onderzoek blijkt dat een Wijnhoven ook de molen van Vink (Well) heeft gebouwd in 1881 en ook weer versierd met wit.
J.J.S.L. Schoenmakers, 18 okt. 2014.