Molen De Oliemolen / De Houthuizer Watermolen, Lottum

Lottum, Limburg

Horst aan de Maas, Limburg
Houthuizen
Noord-Limburg
Grubbenvorst B (2) 413 Lambertus Hoefnagels, molenaar

geschiedenis
In Houthuizen, een gehucht bij Lottum, stond het kasteel Kaldenbroek waartoe deze watermolen behoorde.
In de Franse Tijd was Lambert Hoefnagels eigenaar van de watermolen. De watermolen fungeerde toen als oliemolen.
In 1847 kreeg Lambert toestemming van het provinciaal bestuur om de molen ook in te richten tot korenmolen.
Er werd 1 koppel maalstenen geplaatst.
Op deze manier kon de watermolen de taak overnemen van de nabijgelegen windkorenmolen wanneer die wegens te weinig wind niet kon werken.

De watermolen werd vanaf het midden van de 19e eeuw aangedreven door een houten bovenslagrad met een middellijn van 2,70m. Het verval bedroeg 3,20m.

In 1882 werd door provinciale staten vastgesteld dat het rad een middellijn van 2,60m had en een breedte van 1m.
In de WO I werd de molen stilgelegd. De toenmalige eigenaar Antoon Clevers verkocht in 1917 het waterrecht aan de gemeente Grubbenvorst. De gemeente liet daarna de watermolen afbreken en dempte de vijver. Een deel van het molenhuis liet Clevers verbouwen tot woning met schuur.

Informatie: De Molens van Limburg van P.W.E.A. van Bussel, 1991

trivia
Al sinds de middeleeuwen is Lottum in het bezit geweest van zowel een zowel een wind- als een watermolen. In oude boeken staat het Daelderhof beschreven. Genoemd Daelderhof bevatte naast een boerderij, wat land, een watermolen en vermoedelijk ook de voorloper van de Houthuizer windmolen.

Informatie van website de Houthuizer Molen, 23 mei 2007

*Meer over deze molen is te vinden in het artikel "de watermolen te Lottum" in Maasgouw, jaargang 116 (1997), aflevering 3 kol.145-116

Informatie van H.J.M. Hendrix, 3 november 2007

nb. afbeeldingen ingezonden door H.J.M. Hendrix, 26 november 2007