Molen Windmolen van Berg aan de Maas, Berg aan de Maas

Berg aan de Maas, Limburg

Berg aan de Maas
ten noordoosten van Berg
Stein, Limburg
Zuid-Limburg

geschiedenis
De windmolen van Berg aan de Maas is in 1893 als een stenen bergmolen [*] gebouwd door Jacob Hamers, een landbouwer uit het buurtschap Nattenhoven, gelegen tussen Berg en Urmond. Hiervoor kocht hij een perceel grond ten noordoosten van het dorp, gelegen op een verhoging bekend als Het Steenen Kruis, later omgeving Molenweg Noord.
Hamers geraakte in financiële problemen en was hierdoor genoodzaakt de molen in 1899 te verkopen. Nieuwe eigenaar werd Anna Elisabeth Surber gehuwd met Hendrik van der Schalk, kuiper te Urmond. Hun dochter die gehuwd was met Ernest Hennings, erfde de molen. Hennings, van Duitse afkomst en van beroep mecanicien, bouwde in 1905 een houtzagerij bij de molen. Deze was voorzien van een 15pk gasmotor die zowel de maalstoel als ook de zaagmachine aandreef.
De molen bleef tot de eerste wereldoorlog in bedrijf. Een windhoos rukte in 1915 het gevlucht van de molen waarna deze ontwiekt bleef en onbruikbaar werd. De molen had hierna voor Hennings geen prioriteit meer, want hij begon in hetzelfde jaar nog een constructiebedrijf en later een bedrijf in grondboringen. In 1950 verkocht Hennings het bedrijf aan Ernest Singels, de bedrijfsleider van de firma en kleinzoon van Hendrik van der Schalk. In 1983 hield het bedrijf op te bestaan. De molenromp was al eerder in 1971 afgebroken.

Informatie van Pierre Vossen, 6 maart 2008.

De stenen van de molenromp werden hergebruikt bij de bouw van een woonhuis in Urmond.

* Zoals op de foto's te zien was dit een grondzeiler.

NB De aangegeven locatie is een schatting gebaseerd op de TK van 1925.

Limburger koerier, 05-09-1908

URMOND. Not. Haan. 10 Sept. 3 uur, ten koffiehuizen Wauben, wind- en stoomgraanmolen. (Zie adv. L. K. 5 Sept.).

Limburger koerier, 27-02-1909

Openbare verkoop
van een stoom-windgraanmolen met woonhuis te Horst, bij Venlo.
NOT. HAFFMANS, HELDEN,

zal op Maandag 8 Maart 1909, om 3 1/2 uur ’s namiddags te Horst op verzoek van Mej. Wed. C, Hoomans en kinderen, wegens ophouden, publiek verkoopen : Een goed onderhouden flink beklanten

WINDGRAANMOLEN

mot twee koppelsteenen, •waarbij een van Wasser ijzeren roeden en as, alles zoogoed ais nieuw, gelegen te Horst Middelijk, benevens BOUWLAND en SCHAAPSWEI,
Sectie A 654. 655 en 656, groot 25 a 60 centiaren.
Een in zeer goeden staat zijnden STOOMGRAANMOLEN met getouw, hetwelk zeer geriefelijk tot woonhuis is in te richten ter plaats» afgepaald. Een solied WOONHUIS . met, achterbouw, ..........afé, tevens geschikt voor graanhandel, boerderij en alle bedrijf. 2/3 kan als eerste hypotheek op de zaak Bevestigd blijven.

Nader omschreven. bij Notaris HAFFMANS en bij de eigenaarster. 2868.

De foto is uit het familiealbum van mevr. J. Hannen van der Schalk, achterkleindochter van Hendrik van der Schalk
Mw. J. Hannen van der Schalk, 30 maart 2014.