Molen van J.J. Hagenbeek, Deventer

Deventer, Overijssel

op de Noordenbergwal dichtbij de standerdmolen
Deventer E (1) 1918 Frederik Lambregt

> 1865 verbrand, 1867 herbouwd
Op de kaart van Joan Blaeu uit 1649 staat hier een standerdmolen aangegeven.

Run-, lijnmeel en cementmolen van J.J. Hagenbeek op het molenbolwerk gebouwd in 1867, gesloopt in 1881.

Op onderstaande foto beide molens links van Van Neck en J.J. Hagenbeek. Rechts van Noorderbergpoort: molen van Schutte.

De molen werd in 1867 herbouwd nadat een voorganger in 1865 was verbrand.
Bron: foto uit coll. F. Elsman in Allemolens.nl.

Zutphensche courant, 1 november 1865
Zaturdag avond is de olie- en runmolen van den heer J. F. L. de Boer, op het bastion te Deventer, geheel uitgebrand.

*Middelburgsche Courant, 7 november 1865
Uit Deventer schrijft men 29 October.
Gisterenavond omstreeks 9 uren ontstond brand in den olie- en runmolen van J.F.L. de Boer, op het Bastion alhier.
In weinige minuten, en alvorens de brandklok nog alarm had geslagen, stond het perceel in lichtelaaie vlam. Groot was de ontsteltenis en schrik, door den brand verwekt, daar een aanhoudende vuurregen zich over de stad verspreidde, en bij het aanwakkeren van den wind, den stoomolie-molen van Hulscher, in de onmiddelijke nabijheid van den brandenden molen gelegen, in groot gevaar bracht, terwijl de tapijtfabriek en het krankzinnigen-gesticht ten gevolge daarvan eveneens eene prooi der vlammen dreigden te worden.
Gelukkig heeft de brand zich tot den molen bepaald, die geheel is uitgebrand, en wel met zulk eene hevigheid, dat de spuiten eerst tegen den morgen konden aftrekken. Heden zijn de vlammen op nieuw uit de ruïne geslagen, zoodat men andermaal zijne toevlucht heeft moeten nemen tot de brandweer. De oorzaak van het onheil wordt daaraan toegeschreven, dat men Zaturdag vergeten of verzuimd had, de as te smeren, tengevolge waarvan deze in brand schijnt te zijn geloopen, althans de brand openbaarde zich het eerst in den kap.