Molen Polder 87, Nijelamer (Ni'jlaemer)

Nijelamer (Ni'jlaemer), Fryslân

Spinnenkop

Bemaalde de polder 87.

De locatie is gebaseerd op de beschrijving.

voorheen was de bovenste foto een zoekplaatje:
De afbeelding is destijds gepubliceerd in het tijdschrift 'fen Fryske Groun' op 7 september 1928 met als bijschrift 'Een landelijk kiekje, genomen te Nijelamer : het keeren van het hooi, dat tegenwoordig op vele plaatsen met de machine gebeurt'.

Dezelfde opname staat ook in 'Over molens, waterschappen en veenpolders in de Stellingwerveen', J Klaver, 1990, p83 met als volgende bijschrift: 'Nijelamer. Een tijdschriftfoto uit september 1928. Het keren van het hooi gebeurde al met de machine! De ondertoren van deze spinnenkop is met riet gedekt, wat in Friesland maar heel sporadisch voorkwam.'

De foto staat midden in een tekst over een beschrijving van de De Groote Veenpolder, zonder dat daar een directe link mee is te ontdekken.

Van dezelfde opname is ook een ansichtkaart (niet verstuurd, maar jaren '20 is goed mogelijk) met als tekst voorzijde 'Friesch-Landschap' en achterzijde 'Foto en uitgave v.d. Peijl, Leeuwarden.'

Informatie van P. van den Berg, 31-12-2015

Op 10 maart 2017 is de molen herkend door Erwin Esselink, Durk Posthumus en Frans Weemaes.

Op het kaartje heb ik de standplaats van de fotograaf aangegeven. Het kan haast niet anders dan dat deze spinnenkop de molen van polder 87 is, bij de brug te Nijelamer.
Toelichting van E. Esselink