Molen De Nijverheid, Wolvega/ Wolvegea (Wolvege)

Wolvega/ Wolvegea (Wolvege), Fryslân

Wolvega/ Wolvegea (Wolvege)
aan de Schipsloot-westzijde
Weststellingwerf, Fryslân

Drie zaagramen en twee koppel maalstenen

geschiedenis
De molen werd in 1868 gebouwd als houtzaagmolen in opdracht van P.J. Koopmans. Na hem werd Hendrik Veenstra eigenaar en richtte de molen tevens in als korenmolen. Bij windstilte was een stoommachine van 20 pk beschikbaar.
In 1919 werd het bedrijf opgedoekt en werd ook de molen afgebroken.

Op 27-07-1911 berichtte de Middelburgse Courant het volgende:

Een werkman te Wolvega werd, terwijl hij op een zagerij werkzaam was, door een molenwiek gegrepen en over de stelling geslagen. Door zijn tegenwoordigheid van geest greep hij de stelling en hing zoo achtentwintig voet hoog. Een voorbijganger zag den man hangen en wist met behulp van anderen den molen tot stilstand te brengen. Het ongeval liep nog al goed af; alleen klaagt de werkman eenigszins over pijn in een der zijden.

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 3 juni 2021

Afb. 3: Ansichtkaart van P. van den Berg, de ansicht is afgestempeld in 1912

Deze molen hebben gestaan achter het café van de familie Visser, waar de boten een draai konden maken om te wenden in de Schipsloot. Deze vaart werd in die tijd ook wel Baerdsloot genoemd, naar de griendman baerd.
De Schipsloot liep eertijds tot aan de Dorpsschool, nabij het postkantoor. Aan het eind van dit vaarwater moet een loswal met veel bedrijvigheid zijn geweest. Enkele loodsen in de omgeving vormen nog de stille getuigen van de drukte van weleer. De Schipsloot is thans gedempt.
Bij de molen was een houthandel annex timmerzaak gevestigd. Deze werd gedreven door Wiebe Lenstra.
De molen stond aan de Schipsloot-westzijde.

NB De aangegeven locatie is een ruwe schatting, gebaseerd op de beschrijving, de foto's en de TK van 1926.

Volgens De Utskoat nr. 93, maart 1999, huurden K. Bouwknegt, P. Koopmans (1878), A. Groen (1897), H. Mulder en H. Venstra (1898) van 1877 tot 1919 zeilen bij zeilmakerij Wouda in Meppel.

Volgens Ten Bruggencate was Veenema de eigenaar.