Molen De Eendracht, Grou/ Grouw

Grou/ Grouw, Fryslân

Leeuwarden, Fryslân
Idaarderadeel
Grou A (2) 266 Gosselink L. Lykles, koopman, en mede E.

gedemonteerd
geschiedenis
De molen werd in 1766 in opdracht van de Hervormde Kerk gebouwd op grond van de kerk. Het water de Groundaam werd gebruikt voor houtaanvoer. De Eendracht was eerst eigendom van Van Riessen en later van de Hijlkema's.

Leeuwarder Courant, 22 maart 1780:
"Iemand genegen zynde om als MIDDELKNEGT op de Zaagmolen te Grouw te dienen, des vereischte bekwaamheidt hebbende, gelieve zig ten spoedigsten aldaar te adresseeren."

Op 18 oktober 1839 overleed Teetske Gerrits van der Veen, volgens akte was hierbij 1/64 deel in houtzaagmolen 'de Eendracht' ad ƒ 100 betrokken.

Tresoar, inventarisnummer 046026, aktenummer 00149
In genoemde boedelscheiding wordt vermeld dat Hijke Ruurds Veemans en haar zuster gezamenlijk 1/16 deel van molen De Eendracht in Grouw in bezit hadden. Met genoemde boedelscheiding (1839) wordt dit deel niet verder verdeeld.

In 1911 hield de familie Van Riessen uitverkoop wegens liquidatie en overdracht van de zaak, en de molen werd op afbraak verkocht.

In het huis links op de foto woonden de molenaarsknechten. Dit huis is nog steeds bewoond. Het water is al jaren geleden gedempt, maar de Molenstraat en het Molenpad bestaan nog steeds.

Bronnen o.a.:
- "De molens in en om Grou (3)", art. door S. Andringa in De Utskoat nr. 66, juli 1992.
- Tresoar, Memories van successie 1818-1928, Toegangsnr. : 42, Inventarisnr. : 14049, Dagregisternr.: 328.

De molen werd zorgvuldig gedemonteerd om elders weer te worden opgebouwd. Mogelijk werd deze molen gebruikt voor dbnr. 3088.
Dick Bunskoeke, 23 dec. 2011.