Molen Polder 151, De Haensmole, Grou/ Grouw

Grou/ Grouw, Fryslân

Grou C (2) 506 Gereformeerde Pastorij Grouw

Spinnenkop

12,40 m, houten as en roeden

overvaren
geschiedenis

Deze poldermolen was vermoedelijk uit de 18e eeuw en was eigendom van de provincie Friesland. De molen lag aan de hoek van het Pikmeer en het Pr. Margrietkanaal te Grou.

Het onderhuis van de spinnekop was van hout en gedekt met holle pannen, en het bovenhuis was van hout en de kap was gepotdekseld. De roeden waren van hout. De spinnekop was gebouwd op vier klippen zonder veldmuren en had geen volledig ondertafelement. Alleen in het noordwesten en zuidoosten veld was er een verbinding tussen de stijlen. De balken lagen op kliphouten. De vang was uitgerust met een zeer zeldzame "lipvang" constructie.

De molen bemaalde voorheen de Gallelannen maar draaide later alleen nog maar voor de prins.

Bemaalde tot 1941 de polder 151.

Werd in 1941 buiten bedrijf gesteld, diende nog slechts het landschapsschoon en was een baken voor de scheepvaart.
1943 in slechte staat.
Eigenaar: provincie Fiesland.
Molenmaker: B. Bouma, Grouw.

trivia

Het voorlopige einde van deze molen is vooralsnog uniek: in de nacht van 9 op 10 januari 2004 is deze molen door een uit de koers gelopen binnenvaarttanker overvaren en daarbij volledig vernield.
Eventuele herbouw op een andere plaats, de Stichting De Fryske Mole deed daar in het verleden al voorstellen voor. Een nieuwe standplaats is mogelijk de overzijde van het Prinses Margrietkanaal.

De Haensmole bij Grou komt na herbouw in handen van de Stichting Molens De Lege Midden. De provincie heeft besloten deze molen aan de stichting te schenken. Zodra de provincie en de verzekering het eens zijn over de definitieve schadeclaim zal de molen van dat geld herbouwd worden. Dit zal op een andere plek gebeuren dan dat de molen nu stond. De definitieve plek zal worden bepaald door de gemeente Boarnsterhim en de molenstichting.