Molen De Goede Verwachting, Easterwierrum/ Oosterwierum

Easterwierrum/ Oosterwierum, Fryslân

op beide roeden zelfzwichting

14-12-1869: Leeuwarder courant
Koren- en Pelmolen, inder Oosterwierum.
te verkoopen:
Een in den jare 1860 nieuw gestichten en in volle werking zijnden Rog- en Pelmolen met daarbij staande Woonhuizinge en Bergplaatsen, geq. no. 54, bij de Dille onder Oosterwierum, aan den Rijdweg naar Rauwerd, Oosterwierum en elders. alsmede aan de Oostwierumer- en Sneekervaart, bekend ten kadaster der gemeente Oosterwierum in de sectie B nos. 379, 380 en 381, groot 18 are of roede en 14 centiare of el. Bij den eigenaren J. Wijga en Vrouw in gebruik, en te aanvaarden 12 Mei 1870.

07-12-1877: Leeuwarder courant
Rog-, Weit- en Pelmolen, woonhuis c.a.
Verkoop bij De Dille:
Den in 1860 nieuw gestichten, sterk gebouwden, goed ter neringstaanden Rog-, Weit- en Pelmolen, met 2 paar Steenen, de Goede Verwachting genaamd, tevens ingerigt voor Lijnzaadpletterij en Mostaardmaalderij, met Bergplaatsen voor Gort, Granen enz. voorts Erve en Grond, staande en gelegen achter het vorige perceel aldaar, groot p.m. 9 ares. Bij R. J. van der Wal en Vrouw in eigen gebruik. Den 12 MEi 1878 vrij te aanvaarden. Voorschreven terrein en Molen zijn bijzonder geschikt tevens voor oprigting van eenen Oliemolen.

11-09-1908: Leeuwarder courant, 11 september 1908
Morgen, Zaterdag, 's nam. 5 uur. bij Wiersma te Oosterwierum, finale toewijzing van den Stoom- en windkorenmolen c.a. bij de Dille onder Oosterwierum.
Notaris Vermeer.

Boelgoed onder Oosterwierum.
oa Molenaarsgereedschappen, als:
3 wagens, handkar, 2 kruiwagens, paardesleep, 3 bascules met gewichten, maten, ca 80 lijnkoekkisten, ongeveer 2500 ledige zakken, w.o. ca 600 1 1/2 H.L. en ca 400 H.L. graanzakken enz.
2 beste Werkpaarden van 10 en 14 jaar.

De molen werd bemalen door mulder J.A. Lont en werd in 1909 voorzien van een motoraandrijving.

Oosterwierum – Hedenmorgen, omstreeks 4 uur, werd de molenaar Buwalda door buren opgeklopt. Het bleek dat de koren molen in brand stond, maar tengevolge van het hevige vuur viel er aan blusschen niet te denken. De brandweer uit Rauwerd was evenwel spoedig ter plaatse, zoodat woning en schuur behouden konden blijven. Een vrij groote hoeveelheid fourage, benevens een 30-tal H.L. erwten en boonen gingen mede verloren. Naar wij vernemen dekt de verzekering de schade. Den vorigen dag had de molen tot’s avonds 8 uur gemalen. Vermoedelijk is de as warm geloopen. 16 februari, 1915

Bron De Molenaar 24-2-1915
Informatie van Erik Stoop, 9 nov.2011

18-02-1915: Algemeen Handelsblad
Molenbrand
De hooge korenmolen te Dille (Fr), eigenaar de heer K. Buwalda, is geheel afgebrand. De oorzaak is vermoedelijk warmloopen van de as. De geweldige brand was uren ver in den omtrek te zien.

trivia

Volgens De Utskoat nr. 93, maart 1999, huurde de fa. J.A. Lont van 1902 tot 1903 zeilen bij zeilmakerij Wouda in Meppel.