Molen Polder 255, Boazum/ Bozum

Boazum/ Bozum, Fryslân

Boazum/ Bozum
1 km ZZO der kerk aan Trekvaart wz.
Baard E (2) 179 Pieter Wijbes Setstra, landbouwer

Bemaalde de polder 255 (< 15 ha).
Bron: archief Ten Bruggencate.

Informatie afkomstig van: Ald BoazumDe Stelling aan de Zwette ter hoogte van de Tanialeane. Het voorste skûtsje wacht op zijn lading. Dit is een spinnekop molen
Op het einde van de Tanialeane waar vrouw Postma woont (voorheen Piersma en Huitema), stond  op de grens met het land van Hoitenga een molen, die het land van de terp, waar nu het sportveld en de landerijen van Huitema en Hoitenga liggen, droog moesten houden. Deze molen is in de jaren ’70 van de vorige eeuw afgebroken. Achter de boerderij van Huitema was later de ijsbaan, (jaren ’50 en ’60) die door deze molen onder water werd gezet.

De molen stond aan het einde van de Tanialaan aan de Trekvaart, daar werd de terpaarde in schepen geladen zoals op de foto is te zien. De aangehaalde website geeft dat ook duidelijk aan; destijds heeft Popke Timmermans mij een brief van een oud-Boazumer laten zien waarin die aangaf waar de terpaarde werd ingescheept en dat was op deze plaats.

Informatie van D, Bunskoeke, 08-03-2024

Deze afbeelding was eerder een zoekplaatje in de molendatabase,