Molen Giethoornsche Polder (N), Giethoorn

Giethoorn, Overijssel

Steenwijkerland, Overijssel

Vijzel 1,00-1,25 m opv.h.
18 m ca.

Deze molen was één van de twee poldermolens van de Giethoornse Polder aan de Kerkweg.

In 1842 werd de Giethoornsche polder door twee molens van overtollig water ontlast. Het droge gedeelte werd toen tot akkers bereid.
Bron: UT-0118, blz. 3.

Volgens de fiche van Ten Bruggencate (bron: Rijksinventarisatie) dateerde de molen van 1852.

De andere molen werd rond 1937 gesloopt, deze molen volgde later, waarvoor een sloopvergunning werd verleend op 18 oktober 1949.

Tussen beide molens stond ooit een windmotor. Op de plaats van de zuidelijke molen stond later een elektrisch gemaal met windmotor-hulpaandrijving.

Het Vrije Volk, 9 nov. 1949:
"Er sneuvelt weer een watermolen, ditmaal in Giethoorn. Daar het niet mogelijk bleek de ƒ 2800 voor de restauratie bij elkaar te brengen, zal de meer dan een eeuw oude molen binnenkort worden gesloopt."

In 1949 was de molen een ruïne, in 1950 werd hij gesloopt.
Bron: foto van W.O. Bakker, Allemolens.nl.

trivia
Volgens de fiches van Ten Bruggencate maalden beide molens "'t water v/d Polder Halve Deukten in het Bovenwijde".

Echter:
"De Giethoornsche polder ligt ten oosten van Het Kanaal Beukers-Steenwijk en het middelste gedeelte van de polder Giethoorn. In het noorden grenst de polder voor een deel aan het Molengat en gedeeltelijk aan de hierop uitkomende zijsloten. In het oosten grenst de polder aan de Dorpsgracht, in het zuiden aan hooggelegen gronden genaamd Halve Deukten en in het westen aan het kanaal Beukers-Steenwijk."
Bron: "Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de Giethoornsche polder. A-77.007", Centrum voor Onderzoek Waterkeringen, 1979.