Molen Polder 129, Steenwijkerwold

Steenwijkerwold, Overijssel

Steenwijkerwold
2,4 km ZW der kerk aan de Haarsloot zz.
Steenwijkerland, Overijssel

Bemaalde de polder 129.

De directeur van de Provinciale Planologische Dienst van Overijssel meldde 28 september 1951 aan DHM, dat deze molen op kad. perceel Steenwijkerwold P 331 (aan de Hesselingendijk, ten noorden van het bedrijfsgebouw van de ontginningsmaatschappij) een kleine achtkante houten bovenkruier was, tot de kap ca. 6 m hoog. Stenen onderstuk, tussenstuk met riet gedekt, kap geheel open en gedeeltelijk vergaan. De roeden, het binnenwerk en het kruiwerk waren verdwenen, de as met het kroonwiel nog gedeeltelijk aanwezig. Het molentje was in gebruik als stal en verkeerde in slechte staat.
Het molentje bemaalde vroeger een klein particulier poldertje, en deed nu, na inpoldering, geen dienst meer. Het molentje was rijkseigendom, en de rentmeester wilde tot afbraak overgaan.
Bron: archief DHM, inv.nr. 6391.

Tekst bij de krantenfoto:
"Café Froklage: een taveerne uit de 18e eeuw. Bernardus Froklage was naast caféhouder tevens verveender, visser, boer en molenaar. Op de voorgrond is de Hesselingendijk en de Haarsloot te zien."