Molen Hemelumer- of Zoolpolder, De Zoalmolen, Hemelum/ Himmelum

Hemelum/ Himmelum, Fryslân

0,9 km ZW kerk a/d Bakhuizer vaart n.z.
Hemelumer Oldeferd en Noordwolde

muonts, grondzeiler
Vijzel 1 m opv. h.

geschiedenis
Volgens de provinciale inventarisatie van 1867 had de “Zoolmolen” een vlucht van 14,8 meter (50 voet) en bemaalde hij 141 ha. De polder was volgens opgave van de bestuurders S.M. Bouma en R.F. Haarsma in 1846 opgericht.

De Heerenveensche Koerier van 18 oktober 1947 meldde:

HEMELUM 16 Oct. Wie de laatste dagen de weg Warns-Hemelum passeert kan in de z.g. Zoalpolder de oude watermolen in het kruis zien staan, d.w.z. in rouwstand. Geen wonder. Naast deze trouwe wachter bouwt men namelijk thans een elektrisch gemaal, waardoor de oude molen overbodig wordt. Hij zou trouwens ook niet meer in staat zijn nog lang zijn werk te doen. Gelukkig heeft Monumentenzorg hem nu ond. haar hoede genomen en nu zal de trouwe wachter nog lang het landschap blijven sieren. Als het hem nu maar beter gaat dan zijn collega onder Workum, die dit jaar door brand werd vernield. [Workum=dbnr. 11506]

De krant kwam op 6 november 1951 met dit bericht:

HEMELUM. Reeds lange tijd stond de oude windmolen achter de boerderij van de heer H. Bouma op non-actief. In zijn plaats was een electrisch gemaaltje gekomen. Dezer dagen is de molen afgebroken. Weer een stukje âld Fryslân is hiermee verdwenen.

Al op 22 maart 1950 stond er een bericht in De Molenaar dat de molen bij inschrijving op afbraak zou worden verkocht.

Informatie van Dick Bunskoeke, 20-04-2020

De molen bemaalde de Hemelumerpolder (160 of 200 ha) en stond ten zuiden van het dorp Hemelum.