Molen van Hoek (3e), Hoek

Hoek, Zeeland

Zeeuws-Vlaanderen (oost)
Hoek B (2) 341 Lorinus Platteeuw, molenaar

open voet

opvolger
geschiedenis
Deze standerdmolen is zeer waarschijnlijk gebouwd met onderdelen van zijn voorganger, die op deze plek stond en door een hevige storm in 1714 werd vernield.

In 1744 wordt Johannes Platteeuw als pachter van deze molen vermeld.

In 1748 kreeg molenaar Jan Platteeuw afslag van pacht vanwege de oorlogsomstandigheden.

In 1791 werd door de Terneuzense stadsregering, waaronder het ambacht Hoek ressorteerde, de balans opgemaakt over de periode 1781-1788 betreffende inkomsten en uitgaven.
We treffen hier de inkomstpost aan: "Molen in het ambacht Hoek £ 65,00" Dit waren Vlaamse ponden en was een aanzienlijke verdienste aangezien b.v. een sluiswachter in die tijd £ 2,00 per jaar verdiende.

In 1799 wordt Cornelis Platteeuw als pachter genoemd. Nog later wordt ene Lejier Platteeuw genoemd.

De naam van de molenaar moet zijn 'Levinus Platteeuw', in tegenstelling wat er in het kadaster staat vermeld.
Jelle de Groote, 11 maart 2013.

Op de vraag of het stichtingsjaar van de Windlust dan wel de gemeenteatlas 1867 onjuist is, kan ik u antwoorden, dat de atlas in dit geval de schuldige is. Kaarten maken en vooral opmeten was in die tijd erg tijdrovend, dus is het niet verwonderlijk dat een kaart van toen 'n jaar of tien oud, werd opgenomen in de uiteindelijke uitgave.

De Windlust werd wel degelijk gebouwd in de periode 1855-1856 met gebruikmaking van onderdelen van de toen uiteraard (net) gesloopte standerdmolen van de Molendijk.
Deze zelfde standerdmolen, die reeds in 1744 door de fam. Platteeuw werd bemalen, werd door Lejier Platteeuw verkocht aan W. de Feyter in 1845/46 na de bouw van de stenen baliemolen aan de Molendreef door diezelfde Lejier Platteeuw. De Feyter heeft de standerdmolen tien jaar later laten slopen, omdat de Windlust toen gebouwd werd.
Jelle de Groote, 21 mei 2007.

In de nog bestaande stellingmolen van Hoek, de Windlust, bevindt zich een trap met het jaartal 1672. Deze is volgens de verhalen afkomstig uit "de afgebroken standerdmolen van Hoek" of "uit de molen uit de tijd van Prins Maurits" . Dit is in wezen dan de voorganger van deze standerdmolen aangezien die van 1624 tot 1714 op deze plek stond.
H.E.P. Köhler.

De standerdmolen staat nog in de Kuyper gemeenteatlas van 1867, de stellingmolen nog niet.