Molen Ronde molen, Draaibrug

Draaibrug, Zeeland

Zeeuws-Vlaanderen (west)

ronde bovenkruier verticale stellingstutten

restant afgebroken

De molen werd in 1874 herbouwd als vervanger voor een houten achtkante molen uit 1821.

Op 20-10-1874 werd een geheel in steen nieuw gebouwde molen bij de Onderlinge Brand Waarborg Maatschappij verzekerd

10-05-1910 *Middelburgsche Courant; p 1/4
"Zaterdag sloeg aldaar de bliksem in een der wieken van den molen van de Draaibrug. Een begin van brand ontstond, dat echter door spoedig toegesnelde hulp nog tijdig kon gebluscht worden. Een groot aantal ruiten in den molen werden stuk geslagen, waardoor de schade nog vrij aanzienlijk is. De molen is bijna over de geheele lengte gescheurd."

In 1931 werd de molen voor het laatst gebruikt.

De gemeente Sluis heeft een sloopvergunning afgegeven voor de restanten van deze molen. De romp is in particulier bezit.
Omdat het geen rijksmonument is, was er voor de gemeente geen belemmering om een sloopvergunning af te geven.
Wat de eigenaar van de romp met de locatie van plan is, is niet bekend.

In de laatste week van september 2006 is de molenromp geheel gesloopt.
Informatie van Frans Weemaes, 1 oktober 2006.

In het dorp stond aan de provinciale weg in de richting van Sluis(noordzijde) het meest verminkte molenrestant van de provincie. Niettemin was aan het met schuine daken afgedekte ronde geval nog altijd te zien dat dit eens een molen was. Het betrof een uit circa 1865 stammende stellingmolen, welke in 1931 is onttakeld.
Onbekend is wanneer de afbraak tot onder stellinghoogte volgde.

Er is nog een ander boekje over oude molens waarin wordt verteld dat Arjaen Aalbregtse zeer tegen zijn zin zijn vader moest opvolgen als molenaar op deze molen. Voor zover ik weet is het restant lang in gebruik geweest als duiventil.

Informatie van Marianne Gossije, 30 april 2013
(De laatste molenaar van de molen te Draaibrug was mijn oom, Arjaen Aalbregtse)