Molen geen naam, Krabbendijke

Krabbendijke, Zeeland

1881 eigenaar / molenaar Chr.Blok

Laatste molenaar Kok,

Was oorspronkelijk wit geschilderd.

10-11-1829: Middelburgsche courant

Op Dingsdag den eersten December 1829, des avonds ten zes uren, zal Cornelis Breeweg, Molenaar te KRABBENDIJKE , door het ministerie van den Notaris Jan Soetebier, residerende te Goes, in de Herberg de Oude Zoutkeet aldaar, in het openbaar aan den meestbiedende presenteren te verkoopen: een hechte, sterke en welbeklante WINDKOORN-MOLEN, staande en gelegen op het volkrijke Dorp Heinkenszand, in het Eiland Zuidbeveland, met alle de daarbij behoorende Gereedschappen ; mitsgaders een zeer sterk en welbetimmerd WOONHUIS en ERVE, op hetzelve Dorp; zijnde inmiddels uit de hand te koop, en te bevragen bij den Eigenaar te Krabbendijke, mitsgaders bij den Gezworene J. Witte , te Oudelande.

26-03-1842: Middelburgsche courant

In de maand April aanstaande, na daartoe bekomen Regterlijke autorisacie, zullen de Erfgenamen van wijlen C. Breeweg en Elena van Stee, publiek veilen en verkoopen de WIND-KOREN-MOLEN , staande in de Gemeente van Krabbendijke; dag en plaats der Veiling nader te bepalen.

01-06-1865: Middelburgsche courant

De Wind-Korenmolen, met woonhuis, tuin en gevolgen, staande en gelegen aan het Oosteind van de Gemeente Krabbendijke, en in de nabijheid der Gemeente Rilland, op korten afstand van de in den laatsten tijd bedijkte Polders, thans nog in gebruik bij den Molenaar A. Koeman.

Informatien zijn, behalve bij gemelden Notaris KAKEBEEKE, ook te bekomen bij de Heeren P. Bruynzeel Jz. te Rilland, en G. van Doorn te Krabbendijke.

10-12-1881: Goessche courant

De Molen van CORNELIS NIEUWENHUIJZE, door verkoop overgegaan zijnde aan Christiaan Blok, beveelt de ondergeteekende zich minzaam in de gunst van het publiek aan en hoopt zich het vertrouwen, door een nette en prompte bediening, waardig te maken.

Krabbendijke, 6 December 1881. Christiaan Blok.

04-02-1885: Middelburgsche Courant
De brand heeft zich tot den molen bepaald; kort daarbij staande gebouwen en schuur hebben weinig schade geleden. Het was onnoodig gebruik te maken van de hulp door de ijlings toegeschoten brandweer der gemeente Rilland aangeboden. Naar men meent is de molen, benevens de inboedel bij de Zierikzeesche maatschappij verzekerd.

04-02-1885: Volksblad

Men schrijft ons uit Bath: Hedenavond, 2 Febr., is door eene tot nogtoe onbekende oorzaak, de molen van Krabbendijke, toebehoorende aan Chr. Blok aldaar, in brand geraakt en met al het zich daarop bevindende graan verbrand.

03-03-1885: De Grondwet
GOES, 4 Febr. Maandagavond omstreeks halfacht liep hier wederom het gerucht dat er brand was uitgebroken, welk gerucht weldra bevestigd werd door het bericht dat er een molen te Krabbendijke in brand stond. Dit pand (de molen was van hout) is geheel door de vlammen vernietigd, doch de nabijzijnde gebouwen zijn niet beschadigd geworden. De brandspuit uit Rilland, die spoedig ter plaatsing aanwezig was, behoefde geen dienst te doen; het perceel was verzekerd bij de Zierikzeesche brandwaarborgmaatschappijen.

13-06-1885: Kleine Courant, Het nieuws van den dag

TE KOOP: Een zoo goed als nieuwe IJzeren Molenas, lang van af de Kop tot van achter 4.2-M. Kop lang 1M., gaten voor de Wieken 38/42 1/2 M. Te bevragen bij C. Blok, Molenaar, Rilland.

wetenswaardigheden

De eigenaar Blok kan na de brand al verhuisd zijn, of er heeft na inpoldering van de Bathpolders een grens wijziging plaats gevonden en dat hij dan onder Rilland viel.
De N.V. Bathpolders is heden ten dage nog steeds een groot landbouwbedrijf met aandeelhouders , nog precies zoals het opgezet is bij het inpolderen.

Informatie van Jan de Witte, 25-03-2024