Molen van Kats, Kats

Kats, Zeeland

Noord-Beveland
Kats E (1) 107 Marinus Israël, molenaar

11-08-1865 Goessche Courant
"Openbare Verkooping.
Op woensdag den 23 augustus 1865, des namiddags ten 3 ure, in de herberg van Jan Kole, te Cats, ten overstaan van den te Colijnsplaat residerenden Notaris L. van der Moer, van eenen WIND-KORENMOLEN met deszelfs Grond, op den dijk bij het dorp en de gemeente Cats, zoomede van de losse Werktuigen en andere voorwerpen bij dien molen in gebruik; behoorende een en ander tot de nalatenschap van Gillis Israël, in leven Korenmolenaar te Cats, en zijnde terstond bij de betaling door den kooper te aanvaarden.
Nadere inlichtingen te bekomen ten kantore van genoemde Notaris te Colijnsplaat."

In hetzelfde stuk in de PZC:
"P.J. van Os uit Hoofdplaat noemt de achtkante molen een grondzeiler en onderdelen zijn na de brand nog gebruikt in de molens van Vrouwenpolder en Middelburg. C.P. Fase uit Sint-Annaland vermoedt dat de molen voor 1838 gebouwd is."

trivia

Het Zeeuws Archief met name het kadaster van 1832 meldt een Marinus Israel als eigenaar van een molen te Kats. Als dat dezelfde molen is dan zou de molen waarschijnlijk nog ouder zijn dus.
L. van Weele, 7 september 2004.

De molen is in de PZC van 7 september 2004 als oplossing op een zogenaamde raadkaart behandeld. De achterkant van de kaart meldt:
"De molen die hierop staat is verleden woensdag afgebrand. Dus nu is Kats zonder molen." Verstuurd op 20 november 1922 door Kris Korteknie aan de jongeheer Willem de Die te Cadzand.