Molen De Hoop, Rijswijk

Rijswijk, Zuid-Holland

Rijswijk
aan de Vliet, ten N Clarissa Maria
Haaglanden
Rijswijk G (1) 55 Jan Dionisius Virulij, rentenier

geschiedenis

In juni 1785 machtigt Dirk Bordewijk, snuifmolenaar wonende aan de Haagweg onder Rijswijk, Jacob van de Velde om namens hem op te treden in een argument met Willem Kievits, meester molenmaker, wonende te Rijswijk (akte notaris Jan Jacob Goeverneur, Delft).

Na de gedwongen verkoop van de snuifmolen "de Hoop" vertrekt de familie Bordewijk in 1793 naar Den Haag, waar Dirk Bordewijk molenaar wordt bij 's Rijksmagazijn van Geneesmiddelen. De molen is aangekocht door de Leidse molenaar Hendrik Schaaij. Hij overlijdt in December 1800.

In 1807 maakt Johanna Cubes, de weduwe van molenaar Hendrik Schaaij, haar testament op bij notaris Roskes in Leiden. Zij laat de snuifmolen "de Hoop" na aan haar kinderen. Zij overlijdt in januari 1818 in Rijswijk.

11-07-1818: Rotterdamsche courant

Men is van meening, ingevolge bekomen authorisatie van de Regtbank van eersten aanleg, zitting houdende in den Haag, ten overstaan van Cornelis Otto Johan Hasselman en Getuigen, in tegenwoordigheid van den Heer Vrederegter van het canton Voorburg, in het  Regthuis te Rijswijk, op Dingsdag den 28 Julij 1818, des avonds ten Zes uren, te veilen, en op  Vrijdag den 31 Julij 1818, mede des avonds ten Zes uren, finaal te verkoopen:

Een hechte, sterke en wel beklante SNUIF-MOLEN, genaamd DE HOOP, waarop sedert vele jaren het malen van Snuif met extra goed succes is gedaan en nog wordt gecontinueerd. Staande en gelegen aan de Westzijde van de Delftsche Trekvaart, aan het Jaagpad. onder de Gemeente van Ryswyk.

10-02-1786: Nederlandse Courant
"Uit de hand te koop: Een welgeleegen, zeer beklante, en binnen weinige Jaaren uit den grond nieuw opgetimmerde SNUYFMOLEN, genaamd DE HOOP, kunnende dezelve tot alle Trafiquen met weinig moeite werden geäpproprieerdt met alle deszelfs Gereedschappen en toebehooren; mitsgaders daar annexe zeer Plaisante, Hegte, Sterke en Welbetimmerde Huizinge, Erve en Thuyn; staande en gelegen onder den Ambagte Ryswyk, aan de Haagse Trekvaart, tusschen Delft en de Hoornbrugge; te bevragen by den Eygenaar Dirk Bordewyk, woonende aldaar."

05-02-1788: Rotterdamse Courant
"Mr. Jacobus van Koetsveld, als by den Ed. Achtb. Gerechte der Stad Delft gestelde Curator in den gecedeerden Bodel en Goederen van Dirk Bordewyk en Helena van den Berk, Echte Lieden, zal op Donderdag den 14 February 1788, des voormiddags ten 11 uren, in de Herberg De Vergulde Zon, binnen Delft, veilen, en op den 21 daar aan volgende, ten tyde en ter plaatse voorsz. finaal, verkoopen, een extra welgelegen zeer hegte, sterke en welbeklante SNUIFMOLEN, genaamd De Hoop, met deszelfs aangename en weldoortimmerde Huizinge, Tuin en Erve, alles staande gelegen aan de Delfssche Trekvaart, onder den Ambacht van Ryswyk: Breeder by Biljetten gespecificeerd. Nadere onderrigting ten Comptoire van voornoemde Curator van Koetsveld, wonende blanco binnen Delft voorsz."

24-09-1889: Leydse Courant
"Zaterdagmiddag omstreeks half zeven, tijdens een vreeselijk onweder, is de snuifmolen aan het jaagpad tusschen Delft en de Hoornbrug in brand geraakt en geheel afgebrand. De stoombrandspuit der gist- en spiritusfabriek bij Delft was spoedig met andere bluschmiddelen ter plaatse, doch kon den molen en andere belende gebouwen niet behouden."

In 1886 te koop als complete molen, in 1889 als verbrande molen en in 1890 aangeboden voor de sloop.

trivia

foto 1: coll. SMD; Op de foto links de trasmolen 'Het Fortuin' en rechts snuifmolen 'De Hoop' voor 1889.

foto 2: coll. Sjaak Boone
Fotograaf: Leon et Levy (uitg)
Datum: ca 1880 maar kan ook eerder
Gegevens: Deze foto heeft hetzelfde camera standpunt als de andere foto van Leon et Levy. Hoewel Delft in het bijschrift staat ligt de molen in Rijswijk en staat de camera in Leidschendam. zie voor de uitgever het Photohistorisch tijdschrift 2014-2 en 2014-3