Molen Bazemolens, Ugchelen

Ugchelen, Gelderland

Apeldoorn, Gelderland
Beekbergen I (2) 178 & 179 Arend uit den Bogaard, pap.kooper & Jan Jacob Beunds, rentenier

Groninger Courant, 9 augustus 1850
APELDOORN, 4 Augustus.
Gisteren, omstreeks het middaguur, is de zoogenoemde Bazenmolen , zijnde een dubbele papiermolen , in de buurtschap Ugchelen , bewoond door de papierfabrikanten W. Uit den Bogaard en Mensink , door den bliksem getroffen , en dien ten gevolge verbrand. Door de aanwezigheid der bedienden en huisgenooten heeft men meerendeels al het huisraad , benevens eenig papier en gereedschappen gered.

Apeldoornsche courant, 10-02-1866
De Notaris TERMAAT , zal op nader te bepalen tijd en plaats, in het openbaar veilen en verkoopen:
Een in volle werking zijnde vijf baks Papiermolen , de Bazemolen genaamd, met daartoe behoorende GEBOUWEN en daarbij gelegen BOUW-, WEILANDEN en HAKHOUT, staande en gelegen in de buurschap Ugchelen onder Beekbergen, tot 1 Mei 1866 in pacht bij den bewoner den Heer H. VAN PANNEKOEK aldaar.

Papiermolen, na 1866 wasserij

NB De aangegeven locatie is een ruwe schatting.

De molens op de Uchelse beek (met vertakkingen Schoolbeek en koppelsprengen) en de Winkewijert werden vanaf 1612 gesticht.
Deze twee beken komen boven de Tiemensmolen tezamen om vervolgens bij 't Hul in de Dorpsbeek te stromen.
De Winkewijert had een verbinding bij Hattem met de Kayersbeek, die door Wormen heen liep en pas na de Vlijt in de Grift kwam.
De 5 molens gesticht voor 1630 zijn; Winkewijert-, Tiemens-, Hattem-, Base- en Altena-molens.
Na 1630 tot 1748 zijn nog de volgende 8 molens gesticht; Hamermolen, Voorslop, Steenbeek, Kayersmolen, Bouwhof, Methusalem, Eendracht en 't Liertje, totaal dus 13 molens.
En natuurlijk in 1672 de windmolen bij de oude Molen.