Molen De Eendracht, Den Hoorn

Den Hoorn, Zuid-Holland

Midden-Delfland, Zuid-Holland
Delfland
Hodenpijl A (3) 293 Teunis van Holst, koopman, en consorten

>
geschiedenis
Op de afbeelding is rechts de stoomhoutzagerij “De Jonge Pieter” van Pieter van Schaik te zien. In de eeuwen daarvoor stonden hier twee windhoutzaagmolens, namelijk 'De Eendracht' (een bovenkruier) en De Hoop (een paltrokmolen). Tot 1993 was hier de houtfabriek van A.F. Hallensleben gevestigd. Langs de Tramkade lag lange tijd het balkengat.

Oorspronkelijk heette de Rijksstraatweg de Hodenpijlse weg. De naam Rijksstraatweg dateert uit de periode dat de weg in beheer kwam bij het Rijk. Delft was lange tijd de stapelplaats voor militair materieel voor Den Briel en Hellevoetsluis. De overheid had er belang bij dat deze vestingsteden goed bereikbaar waren. De Tramkade werd vanaf 1645 gebruikt als jaagpad voor de scheepvaart tussen Delft en Maassluis.