Molen De Eendragt, Meppel

Meppel, Drenthe
v

korte karakteristiek

naam
De Eendragt
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
zaagmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
03502 d
oude dbnr.
V4895
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Meppel
plaatsaanduiding
NO van de Drentse Hoofdvaart en ZW van de Nijeveense Grift
gemeente
Meppel, Drenthe
geo positie
X: 208970, Y: 524362
N: 52.70398, O: 6.18570

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
afgebroken
geschiedenis
De achtkante houtzaagmolen op zaagschuren stond ten noord oosten van de Drentsche Hoofdvaart en ten Zuidwesten van de Nijeveense Grift, bij de tegenwoordige Galgenkampsweg.

Op 24 October 1848 vraagt Lambert Kniphorst, voorheen eigenaar van de zaagmolen van de Fa. Kniphorst, en houtkoper te Meppel vergunning tot het bouwen van een molen. De omliggende eigenaren maken bezwaren, omdat zij vrezen voor ongelukken waneer zij met paarden het hooi komen weghalen. Daarom vragen zij de verplichting op te leggen de molen als dan voor die tijd stil te doen staan(!). Op 15 december 1848 vraagt Kniphorst een huis bij de molen te mogen bouwen. De toestemming wordt zonder bijzondere voorwaarden verleend en de molen zal worden gebouwd 26,5 halve ellen van de Drentsche Hoofdvaart verwijderd.

Later is eigenaar Cornelis van Leyden, houthandelaar en 2e luitenant bij de Schutterij, geboren in 1849 te Krommenie, die op 20 juli 1877 te Meppel in het huwelijk treedt met Catharina J. Meursinge, dochter van de bekende Meppeler koopman Michiel Meursinge. van Leyden woont in het fraaie pand Hoofdstraat 20 naast het stadhuis, later op de Stationsstraat. Uit een kadastrale omschrijving blijkt dat het houtzaagbedrijf bestond uit een houtzaagmolen, een kantoor, een droogkamer, een houtloods, pakhuizen en een koetshuis. Het verslag van de Kamer van Koophandel en Fabrieken over 1889 maakt melding van de windzaagmolen can Cs van Leyden en het volgende verslag vermeldt dat de heer C. van Leyden in 1890 vergunning kreeg tot oprichting van een stoomhoutzagerij en schaverij tot vervaardiging van duighout (voor botervaten), een voor Meppel nieuwe tak van industrie. In 1897 wordt de molen afgebroken, maar het bedrijf is nog een aantal jaren voortgezet. Er werd veel beuke- en dennehout gezaagd, dat met vlotten uit Duitsland werd aangevoerd.

Bron: Nieuwe Drentsche Volksalmanak 1968, blz. 85, A. Bicker Caarten.
jnjv