Molen Welbedacht / De Veenmolen, Laag-Soeren

Laag-Soeren, Gelderland

Soerense beek
Rheden, Gelderland
Dieren B (1) 68 Pauwel Brouwer, papiermaker

2 raderen

geschiedenis
De molen werd in 1791 gelegd door Carel Otto van Kesteren. De verdere eigenaars en papiermakers staan op ondergenoemde website. In 1878 werd de molen tot wasserij verbouwd.
Bron: Papiermolens op de Veluwe.

Papiermolen "Welbedacht" op de Laagsoerense beek, in 1791 gebouwd als "De Veenmolen".
In 1878 verbouwd tot de wasserij van Van Zeyst.
Bron: Vrienden van de Veluwse Waterradmolens.

Groninger Courant, 2 juli 1839

ZUTPHEN den 28 Junij.
In de verledene week is in het dorp laag-Zoeren brand ontstaan in een' papiermolen , in welken het papier van den heer Troost, te Arnhem, vervaardigd was : dezelve moet tot den grond toe zijn afgebrand ; behalve het verlies van den molen, wordt dat van het papier van den heer Troost op ruim 1100 riemen gesteld. Beide waren echter verzekerd , doch dit neemt niet weg , dat de eigenaar van den molen , door het gedurende den zomer noodwendig stilstaan van den molen, een groot verlies heeft ondergaan. De oorzaak van den brand is onbekend; het is zelfs onbegrijpelijk, daar dezelve ontstaan moet zijn in eene bedstede, welke zich bevond in eene kamer, in welke de eigenaar een half uur te voren had zitten schrijven , doch niets had ontdekt, terwijl dit vertrek ook sedert eenigen tijd niet werd bewoond.