Molen De Hoop, Angerlo

Angerlo, Gelderland

Angerlo
Molenstraat
Zevenaar, Gelderland
Achterhoek en Liemers

geschiedenis
Sinds 1847 stond in Angerlo aan ’t Zandveld een windmolen. Oprichter was B.A.F. Kempers, bakker te Wehl, die de molen liet bemalen door zijn zoon Bernard. In 1860 eigenaar geworden, verkocht laatstgenoemde de molen nog in hetzelfde jaar aan bakker Hermanus Schaars.

In 1922 werd de Coop. Aankoop Ver. ‘Ons Belang’ eigenaresse. De molen werd van zijn wieken ontdaan in de 1930- er jaren, en verdween korte tijd later geheel uit het dorpsbeeld van Angerlo.

Bron: website 'Molens in Zevenaar en de IJsseldorpen'

Afbraak vond plaats in 1933, getuige de advertentie in De Molenaar van 2 augustus 1933, waarin de molen voor afbraak wordt aangeboden. Uit het feit dat ook de as en roeden (zelfzwichting, vlucht 23 meter) worden aangeboden, kan worden afgeleid dat de molen tot dat moment nog op windkracht werd bemalen. De stoommachine zal als hulpgemaal aanwezig zijn geweest, zoals op vele molens het geval was. De molen had ijzeren roeden en een ijzeren as met gat voor zelfzwichting.
E. Stoop, 2 maart 2010.

In 1880 ging men over op een stoommachine.

De Graafschap-bode, nieuws- en advertentieblad voor stad- en ambt-Doetinchem, 3 juli 1880:
"H. Schaars Hz., te Angerlo,
bericht aan het geërde publiek, dat van heden af zijn KOREN-, GRUT- en TRASMOLEN, bij windstilte, dagelijks door Stoom wordt gedreven."

De Graafschap-Bode, 1 augustus 1883:
"Stoom- en Wind-, Koren-, Pel-, Grut- en Trasmolen 'De Hoop'.
Ondergeteekende bericht dat hij zijn Trasmolen vanaf heden door Stoom in beweging brengt, zoodat hij in staat is vele orders met de grootste stiptheid uit te voeren.
Zich daartoe minzaam aanbevelende, achtend
W.H.J. Schaars, Angerlo."