Molen Windmolen op de Mussenberg, Arnhem

Arnhem, Gelderland

Arnhem, Gelderland
op de Mussenberg

1874 - 1875 afgebroken en verplaatst
Deze korenmolen werd in opdracht van J.H. Hermans, die in Azewijn woonachtig was, gebouwd.
In oktober 1855 werd de bouwaanvraag gehonoreerd en kreeg Hermans zijn vergunning. De molen werd in twee jaar gebouwd op de hoek Dragonderspad en Klarendalseweg door vader en zoon Looman, Arnhemse molenbouwers, die in 1858 de molen van Hermans overnamen.
Twee jaar later, vader Bernardus Looman is dan overleden, wordt Hendrika Johanna Looman-Leusveld molenaarster.
In 1861 kwam de molen in handen van bakker Johannes Gezink uit de Turfstraat. Gezink bouwde in 1863 een huis naast de molen. Hij verkocht beiden in 1869 aan Willem uit den Bogaard en ging zelf in de houthandel.

Uiteindelijk werd in 1875 de molen verkocht aan Willem Mekking, een timmerman, die de voor afbraak bestemde molen doorverkocht aan molenaar Colenbrander uit Gaanderen voor het bedrag van duizend guldens. Het slopen werd gedaan door timmerman en molenmaker Kreeftenberg uit Varsseveld, die hiervoor ƒ 141,45 in rekening bracht. In Gaanderen werd de molen herbouwd.

Informatie van Dick te Voortwis, 18 oktober 2006

NB De aangegeven locatie is een zeer ruwe schatting gebaseerd op de beschrijving en de tekening.