Molen van G. Moerland, Baarland

Baarland, Zeeland

n.v.t.

1917 verbrand en onttakeld 2001 nagenoeg gesloopt

De molen werd in 1871 gebouwd ter vervanging van een afgebrande standerdmolen.

04-04-1910 Middelburgsche Courant
Donderdag viel te Baarland zekere Van R., molenmaker te Goes, terwijl hij op een molen werkzaam was, van een hoogte van acht meter en kwam op een openstaande deur terecht. Hij kwetste zich zoo ernstig, dat men voor zijn leven vreesde. Zijn toestand is echter later bevredigend geworden
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 2 juni 2021

14-04-1910 Middelburgsche courant
Men schrijft ons uit Ba a r 1 a n d :
De molenmaker Van R., die voor een paar weken uit een molenkap alhier viel, werd Dinsdagmiddag per brancard van d& Zuid Bevelandsche Groene Kruis Vereeniging naar zijne woning te Goes vervoerd. Zijn toestand is zeer vooruitgaande en alle gevaar is geweken.

28-08-1917 Goessche Courant
Op 25 augustus 1917 is de molen verwoest door brand en werd daarna onttakeld.
Al eerder is er brand geweest tussen 1871 en 1901.

De herbouw na de brand als windmolen zou aanmerkelijk duurder zijn geweest dan inrichting tot motormaalderij. Daarom werd tot dat laatste besloten. Met de motor kon ook een dynamo worden aangedreven; de elektriciteit werd in accu's opgeslagen.
Om in aanmerking te komen voor saneringspremie moest de maalderij zo ver worden uitgebroken dat het niet meer mogelijk was om er nog te kunnen malen. Het belangrijkste dat van de inrichting overbleef was een halve Askaniabuil die zich nu in de molen van Vessem (NBr) bevindt. De andere helft staat in de molen van de broer van Moerland in Halsteren.
Informatie van Nico Jurgens, 25 februari 2006.

Na blikseminslag in 2000 werd de romp afgebroken tot op de onderste zolder
In september 2001 is de molenromp grotendeels afgebroken. De 'IJsselsteentjes', die vrijkwamen, werden hergebruikt.

Een klein deel van de molenromp is blijven staan en gaat deel uitmaken van een zitje.