Molen Stadskorenmolen, Terneuzen

Terneuzen, Zeeland

Terneuzen, Zeeland
Zeeuws-Vlaanderen (oost)
Neuzen C (1) 29 De Stad Neuzen

open voet

geschiedenis
In 1593 werd door de Staten Generaal octrooi verleend om de door de geuzen in 1574 verwoeste korenwindmolen te herbouwen. Ter Nevse moest hiervoor elk jaar enige belasting betalen aan de beheerder der domeinen. De stad op zijn beurt probeerde weer winst te maken door de molen te verpachten. Pachters (molenaars) uit die tijd waren o.a. Bernard de Gomme en François de Zwarte.
De herbouwde korenwindmolen was heel lang de enige molen in Ter Nevse, tot 1776.

In 1791 werd door de Terneuzense stadsregering de balans van inkomsten en uitgaven opgemaakt over de periode 1781-1788. We treffen hier aan INKOMSTEN: Molen binnen Neusen £ 90,00. Na de belasting op bieren, wijnen en sterke drank was dit de hoogste inkomstpost voor de stadskas.
Het betreft hier Vlaamse Ponden. Ter indicatie; Een sluiswachter verdiende £ 2,00 per jaar.
De positie van de molen in prent 1 komt overeen met de positie van de molen op prent 2, de plattegrond van Ter Nevse omstreeks 1660.
Hans Köhler.

Deze houten molen is in 1853 vervangen door een stenen stellingmolen.