Molen Luteyn, Sasput

Sasput, Zeeland

Zeeuws-Vlaanderen (west)
Schoondijke E (2) 120

Roede 2592, Pot

In 1933 werden nog Dekkerwieken aangebracht.

geschiedenis

Deze korenmolen werd gebouwd in  de buurtschap 'nummer 1' bij Breskens en werd in 1830 als grondzeiler herbouwd in Schoondijke-Sasput.
Sinds 1846 was het een bergmolen.
1944 Bij de Bevrijding in het najaar  liep de molen zware oorlogsschade op en werd daarna niet meer hersteld.
22-06-1958 Sloopvergunning verleend
Volledige sloop volgde in 1959.

Vlakbij de oorspronkelijke standplaats is later een motormaalderij gebouwd met 2 koppel stenen, een buil, een mengketel en een elevator voor het transport van het graan naar de stenen.
Tekst: Lennart v.d. Torren.

Piet Luteyn was op 100 jarige leeftijd  nog  graag bij de molens in Zeeuws-Vlaanderen te vinden.
Informatie: Michel Dellebeke, 20 juli 2009.

1846 De grondzeiler werd opgevijzeld en voorzien van een stenen onderbouw. Rond de 'ondermolen' werd grond aangebracht waardoor het een beltmolen werd. Aan deze verhoging herinnerde een steentje boven de inrit met de tekst "IVH 1846 LMDL", de initialen van tweede eigenaar Izaak van Houte en zijn echtgenote Levina Maria de Ligny.

1862 Van Houte verkocht de molen aan Adriaan Luteijn, in 1912 ging hij over naar diens zoon Anthonie.
De vloer van de maalzolder lag ongeveer een meter boven de berg en was bereikbaar via houten trapjes met drie treden. En middels een kippenladdertje [kattenladdertje? Red.].
Bron: Weemaes, 2003, Molens van Zeeland.

Deze bergmolen was tevens pelmolen. Dit was een van de twee windmolens in West-Zeeuws Vlaanderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog nog konden pellen.
Bron: vermoedelijk informatie van I.J. de Kramer, doorgegeven via de molenachivalia van Hans Weerheijm.
Informatie van Geert L. Nienhuis, 21 april 2019.

nog waarneembaar

Midden in het dorp staat een schaalmodel van de molen ter herinnering aan de molen. De vlucht is ca 3 m.

wetenswaardigheden

Na de sloop van de molen is de buitenroede naar de molen van Borssele gegaan, inmiddels is deze aldaar ook weer vervangen door een nieuw exemplaar.