Molen De Hoop, Gorredijk/ De Gordyk

Gorredijk/ De Gordyk, Fryslân

aan de Hegedyk
Opsterland, Fryslân
Kortezwaag

67 voet, vanaf 1904 zelfzwichting

geschiedenis

Gebouwd in 1830 in opdracht van Abele Gerbens de Jongh, veenbaas te Kortezwaag. De eerste molenaar is onbekend. Deze bleef in de periode van 1830 tot ongeveer 1837.

De opvolger na het trouwen met de dochter van de eigenaar, was Pieter Ypens Reitsma. Hij was van 1837 tot 1850 molenaar. Rond 1850 kwam Hette Wytze Reitsma op de molen.

In 1852 verkocht De Jongh de molen aan Willem Piebes Kooistra uit Suawoude die tot 1858 ook molenaar was. In 1858 werd de molen weer verkocht aan Homme Wiegers de Jong, ook deze was eigenaar en molenaar.
In 1884 overleed Homme en de weduwe zette het bedrijf voort. Verkocht de molen in 1903 aan haar zoon Hendrik. En Hendrik bleef tot 1905 op de molen en verhuurde de molen “De Hoop” aan Marten Zwart tot 1912. Deze vertrok met het naambord “De Hoop” onder de arm naar de Jaap Sickens Moune (dnr. 2438) te Gorredijk op de Molenwal, om zich als eigenaar en molenaar te vestigen. Vandaar de verwarring met de naam “De Hoop”.

In 1912 verkocht Hendrik de Jong de molen aan Hans Hanzes de Boer sr., en vier jaar later aan zijn zoon Hans. Deze liet de molen in 1928 afbreken na al een lange stilstand wegens overgang op motorkracht. De molen was zeer in verval geraakt, bij een storm was zelfs de kap gedeeltelijk eraf gewaaid.

Bron: Boekje Molens van Opsterland.
Informatie van P. Hofkamp.

Nieuwsblad van Friesland : Hepkema's courant, 17-04-1928

Afbraak. Nog enkele balken en stijlen. 25X28 en 30X30, geschikt voor gebint werk. hekpalen en damliggers, dampalen 15X18 cM., Janj 2.25 M.. voor f 1.75 per stuk, enz. Alles best grenen, afk. van molenafbraak. 3 stuks MOLENSTEENEN, f 10 per stuk. — Adres: Tj. ELZINGA, Kortezwaag.

trivia

Ligging: Het dorp Kortezwaag is nu bij Gorredijk gevoegd. Er is een straat “De Hoop” genoemd waar de molen heeft gestaan.

Volgens De Utskoat nr. 93, maart 1999, huurde H.H. de Jong van 1897 tot 1904 zeilen bij zeilmakerij Wouda in Meppel. Daarna kreeg de molen zelfzwichting.