Molen De Hoop / Molen van Weis / Moune fan Weis, Beetsterzwaag/ Beetstersweach

Beetsterzwaag/ Beetstersweach, Fryslân

Opsterland, Fryslân
Oud Beets

68 voet

1925 onttakeld 1937 restant gesloopt
geschiedenis
De oprichter Jan Jans Weis kwam van een molen in Drachten. Vanaf 12 mei 1875 kon Weis beginnen met malen van koren, en tevens op een speciale steen mosterd voor verkoop in zijn eigen winkel. De officiële naam van de molen was De Hoop, maar in de volksmond werd hij naar de eigenaar vernoemd.

Leeuwarder Courant, 30 nov. 1883:
"Rogmolen te Beets
Notaris Attema zal, ten verzoeke van den Heer J. Vrijburg te Beetsterzwaag, finaal verkoopen op Maandag 3 December, 's avonds 5 uur, in het logement bij Zwart te Beetsterwaag:
Een hechten, beklanten ROGMOLEN met bijstaande WINKELHUIZINGE en ERF, groot 11 A 30 C, staande op gunstigen stand aan den Beetsterstraatweg nabij Beetsterzwaag, bij J. Weis Jz. in gebruik. Molen in 1874, Huis in 1875 nieuw gesticht Molenvlucht 19,370 M (65 voet.) Aanvaarding Mei 1884 Staande op ƒ 3800."

Hoewel de plek in 1874 was uitgezocht vanwege de betere windvang ten opzichte van de situatie in het dorp zelf, moest Weis in 1884 alweer omringende bomen laten rooien.

In 1908 volgde Klaas Weis zijn vader op, broer van de mulder te Drachten.

Rond 1920 stapte Klaas gedeeltelijk over op motorkracht, rond 1925 geheel. Toen werd de molen afgebroken en het hout hergebruikt voor een schuur.

Nieuwe Rotterdamsche Courant, 24 juli 1928:
"De roggemolen te Beets (Fr) in 1874 gebouwd, wordt afgebroken; men zal in het vervolg motorbeweegkracht gebruiken."

Bron o.a.: "Molens in Opsterland", Ernst Huisman en Gjalt Popma, 1979. Met dank aan H. van der Kaay.

trivia
Een mooie foto van rond 1910 met daarop de molen, molenaar Klaas Weis en zijn zoons Hendrik, Jan en Hessel.

Volgens De Utskoat nr. 93, maart 1999, huurde K.J. Weis van 1912 tot 1924 zeilen bij zeilmakerij Wouda in Meppel.