Molen Kootster Molen (2e), Kootstertille/ Koatstertille

Kootstertille/ Koatstertille, Fryslân

Achtkarspelen, Fryslân
Kooten/ Kootstermolen

18 m, houten as en roeden

Bij de molen hoorde een bakkerij.

Na onherstelbare stormschade van de iets noordelijker gelegen standerdmolen, werd begin 1834 de bouw van een nieuwe "rog- en weitmolen, in de Koten" voor Hylke Gaukes Kootstra (1812-1857) aanbesteed. De vlucht werd achttien meter en het was een moderne stellingmolen, gebouwd door molenmaker Minne Pieters Boonstra (ca. 1777-1867) uit Warga.

Na het overlijden van Hylke zette diens weduwe Elisabeth Sytzes Reitsma (1806-1885) het bedrijf voort. Zoon Jacob begon in 1866 een eigen bedrijf in Kootstertille. De oudste zoon Gauke Hylkes Kootstra (1836-1892) werd boer en hij verhuurde de koren- en pelmolen nog 1881. Nadat zijn bedrijf op de fles was gegaan kwam Jacob Hylkes Kootstra (1841-1884) terug. Toen hij na twee jaar overleed besloot Gauke tot verkoop (1885) en zo kwam de molen buiten de familie Kootstra.

Voor 3500 gulden werd Jan Annes Sietzema (1841-1905) nu eigenaar. Nadat hij was overleden besloten zijn erfgenamen uiteindelijk in 1910 tot verkoop, waardoor Pieter Postmus (1844-1924) voor 5600 gulden de nieuwe eigenaar werd. Begin 1923 werd de koren- en pelmolen afgebroken. Op 14 april van dat jaar werd er door K. Blok uit Buitenpost nog een boelgoed van de overgebleven afbraakgoederen gehouden.
Dick Bunskoeke, 22 dec. 2013.
nog waarneembaar
Op donderdag 26 juli 2012 is de rotonde op de driesprong van het kruispunt Rykswei (N355) met de De Koaten (N369) ten oosten van Twijzel, voorzien van een molenafbeelding in de bestrating. Dit om de molen die hier in het verleden stond in het stratenbeeld terug te brengen.
Twee leerlingen van het ROC Friese Poort hebben het ontwerp gemaakt en uitgevoerd.

Leeuwarder courant, 3 jan. 1899

KOOTSTERMOLEN.
Op Vrijdag 6 Januari 1899, 's av. 6 uur, bij Geerligs, finale verkooping van HUIS en Land , afkomstig van Minne Jans Lourens. Geb.: 1 ƒ235, 2 ƒ315, 3 ƒ256, 4 ƒlB6.