Molen Waterschap Izermieden, Gerkesklooster/ Gerkeskleaster (Gerkeskloaster)

Gerkesklooster/ Gerkeskleaster (Gerkeskloaster), Fryslân

aan het Kolonelsdiep
Achtkarspelen, Fryslân

muonts, grondzeiler
Vanaf 1902 beide roeden zelfzwichting

geschiedenis
De molen werd in 1879 verplaatst vanuit de Polder De Hoop en Verwachting naar "als watermolen tussen 't Blauwverlaat en Gerbenallesverlaat". Hij bemaalde de Yzermieden op het Kolonelsdiep.
Bron: archief Van der Veen.

Leeuwarder Courant 8 mei 1879:
"Aanbesteding.
Het BESTUUR van het Waterschap IJzermieden is voornemens bij enkele inschrijving aan te besteden: Het afbreken van een Windwatermolen, staande aan het Hoendiep bij de Gaarkeuken, het vervoer van dien Molen naar en het weder opbouwen op een terrein gelegen tusschen Gerben Alles- en Blaauwverlaat, met bijlevering van de te kort komende Materialen, alles volgens bestek, hetwelk van den 10 Mei e. k. af, ten huize van S. Luurs te Buitenpost, voor de belanghebbenden ter lezing zal liggen.
De inschrijvingsbiljetten moeten worden indediend ten huize van den Ondergeteekende te Stroobos, vóór of op den 23 Mei a. s. Aanwijzing op de plaats waar de Molens zal worden gebouwd, zal geschieden op Dingsdag den 20 Mei e. k., 's morgens 11 uur. Verdere inlichtingen zijn te bekomen bij den Architect J. v.d. Molen te Buitenpost.
Stroobos, den 5 Mei 1879. Het Bestuur voornoemd, W.L. KUIPERS, Voorzitter."

Het aanbesteden van de bouw van de molenaarswoning en het graven van de molenwijk werden aangekondigd in de LC van 23 juni 1879.
De molen had sinds 1902 zelfzwichting.
(Informatie van Dick Bunskoeke, 7 dec. 2010)

Leeuwarder courant, 18 mei 1923:
"Van het leveren en plaatsen van 2 stalen molenroeden met zelfzwichting en vertimmering van de vijzelkom, voet rekening van het waterschap „De IJzermieden" (Gerkesklooster)."

De watermolen viel eind 1938 onder de slopershamer. Op deze plaats aan het Kolonelsdiep ten westen van de woning van J. Kempenaar staat nu een elektrisch gemaal.