Molen De Pauw / Molen van S. Tijmstra, Kollum

Kollum, Fryslân

Kollumerland en Nieuwkruisland
Kollum D (2) 412 Bote Fokkes Eskes, assessor, en mede E.

78 voet

1884 verbrand/ 1885 herbouwd 1903 onttakeld 1919 restant verbrand
geschiedenis
De eerste molen werd in 1766 gesticht door Cornelis van Scheltinga, Eysco de Wendt en Focke Hylckes Eskes.

In 1778 werd de molen door de erfgenamen van Cornelis van Scheltinga te koop aangeboden, waarop de mede-eigenaren de aandelen opkochten. Later werden Bote Eskes, en na deze H. Eskes en D.H. Andreae eigenaar. Volgens de Leeuwarder Courant waren er ook verkopingen in 1853 en 1871 (bod ƒ 4988,=) bekend, maar helaas geen namen.

Omstreeks 1875 kreeg Sijbren Tijmstra (afkomstig uit Witmarsum) de molen in eigendom, hij liet in 1878 een stoommachine bijplaatsen. De molen uit 1766 verbrandde in 1884. Hij werd herbouwd en was vanaf die datum eigendom van S. Tijmstra. In de Groninger Courant van 1885 werden as, roeden van 78 voet vlucht, of de gehele kap te koop aangeboden.

De molen De Pauw werd in 1903 ontdaan van wieken en staartconstructie, na de onttakeling ging men over op stoomkracht. De heer Johannes Pijnacker sr. liet de molen wegbreken en een nieuwe fabriek bouwen. Het middelste deel van de stoomoliemolen verbrandde in 1919, toen deze vermoedelijk eigendom was van Sijbren Tijmstra jr. Het verbrande deel werd door de firma Bosma en Dijkstra vernieuwd.

- Uit de knipseldoos nr. 21, art. door Popke Timmermans in De Utskoat nr. 60, dec. 1990.
- Uit de knipseldoos nr. 23, art. door Popke Timmermans in De Utskoat nr. 62, juli 1991.
- Uit de knipseldoos nr. 25, art. door Popke Timmermans in De Utskoat nr. 64, dec. 1991.

In 1819 wordt een extra korenmolen te Kollum vermeld in een opgave van het aantal molens.

Bron: Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900, art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.

Leeuwarder courant, 31 mei 1766

Men praezenteert by strykgeld aan de minstaanneemende publyk te besteden, het Bouwen van een nieuwe Huizinge van drie Kamers met een Loots, benevens 't maaken van vier Oly-bakken, Schuur, Zaad- en Koekhokken, alles by de nieuwe te bouwene Oly-Molen te Kollum.
Wie gadinge heeft aan te neemen, kome Dingsdag den 10de Juny 1766 te 10 Uur Voormiddag ten Huize van Anne Jilderts Castelein in 't Regthuis van Collumerland te Kollum.

Leeuwarder courant, 11 jan 1769

De Participanten van de Oly-molen te Collum, gedenken publyk aan te besteden: Het verlengen van een Pakhuis, en het maken van een Oly-bak, en huizinge voor vier Woningen met twee Solders daar boven, nevens twee Turfhoks, en een Waterbak. Alle die daar aan gadige hebben, werden verzogt te komen op aanstaande Dingsdag den 17 January 1769, 's Middags in het Regthuis te Collum, alwaar de aanbestedinge staat te geschieden, en intusschen het Bestek met de Aftekeninge der platte grond en opstallen daar van te zien zyn.

In de Provinciale Groninger Courant van 1885 stond: "van de oude molen as, roeden van 78 voet vlucht of de gehele kap te koop".
Bron: Uit de knipseldoos nr. 21, art. door Popke Timmermans in De Utskoat nr. 60, dec. 1990.

Leeuwarder Courant, 19-09-1876