Molen van Helder, Ingwierrum/ Engwierum

Ingwierrum/ Engwierum, Fryslân

Noardeast-Fryslân, Fryslân
Dongeradeel

2 pelwerken, maalstenen

1913 ontakeld 1948 verder afgebroken 1995 restanten gesloopt
geschiedenis
Op 6 juni 1865 kreeg Nikel Hendriks Groenmans, pelmolenaar Lutjegast, toestemming om een koren- en plemolen te stichten bij Engwierum. Hij kwam te staan op op het kadastrale perceel Ee sectie D nr. 1171 (in 1943 nr. 1613).

Op 28 oktober 1867 werd de molen, "bij den eigenaar Nikel H. Groenman in eigen gebruik", provisioneel openbaar verkocht. Nieuwe eigenaars waren de bakker Bartel Fokkes Meirink en de Dokkumer Jan Mulder. Mulder vertrok in 1880 naar Leeuwarden en liet molen en bakkerij aan zijn compagnon. Meirink trachtte dec. 1879.jan. 1880 de molen te verkopen, onbekend is of dat doorgegaan is. Meirink zette beide zaken voort tot hij in 1890 de bakkerij aan de kant deed en zich alleen met de molen bezig hield. In 1896 was voor hem de tijd gekomen om zich geheel terug te trekken en stil te gaan leven. Hij verkocht de molen aan Jacob Bosman uit Grijpskerk en verhuisde zelf naar Waaxens.

Bosman bemaalde de Engwierumer molen twaalf jaar en maakte toen plaats voor de koopman Gerrit Anthonij Helder, die in 1908 het bedrijf in eigendom verwierf. De molen was toen al niet meer wat hij geweest was en in 1913 verloor hij zijn wieken. Helder had er een elektromotor in aangebracht en met behulp daarvan heeft de molen nog tot in de tweede wereldoorlog gewerkt.

Het bouwwerk verviel echter steeds verder en in 1948 werd de molen gedeeltelijk afgebroken waarbij de zelfzwichting werd verwijderd, en de kop afgedekt met asfaltpapier. De romp was op het laatst een ruïne en sleet zijn laatste dagen als opslagplaats voor granen en veevoeders.

Het restant werd in 1995 gesloopt om plaats te maken voor uitbreiding van het veevoederbedrijf van J. Visser aan de Mounebuorren.

Bronnen ondermeer:
- Noord-Oost-Friese korenmolens en hun molenaars, W.T. Keune, 1970.
- Kort Fries Molennieuws in De Utskoat nr. 80, dec. 1995.
- Nogmaals de Rijksinventarisatie 1943, art. door WE in De Utskoat nr. 81, maart 1996.
- De koren- en pelmolen van Engwierum, art. door Warner. B. Banga in De Utskoat nr. 125, maart 2007.

Vreemd genoeg staat de molen nog aangegeven op de TK van 1953, en niet op de TK van 1930.