Molen Polder 20/ 2e Polder Bokma, Zeedijkmolen, Scharneburen

Scharneburen, Fryslân

Scharneburen
ca. 50 m vanaf de IJsselmeerdijk

muonts, grondzeiler
10 m ca.

geschiedenis
In de molen was de naam Bokma genoteerd, het jaartal 1870, en "nieuwe schroefbak 2 aug. 1927". De molen bemaalde de 30 ha grote polder van D. Bokma, gelegen tussen de zeedijk en de IJskeboerenvaart, en sloeg uit op de Dijkvaart. De oudste inscriptie in de molen gaf "1870" aan.

Bij of na de onttakeling (mogelijk vanwege windbelemmering door de hoge zeedijk) werd het achtkant afgeknot tot de eerste bintlaag. Tot zeker 1991 stond er in de romp een Lister dieselmotor die een rechtse ijzeren schroef van ca. 80 cm Ø aandreef.

Op de TK van 1994 staat het "gemaaltje" niet meer aangegeven.

Bronnen:
- Iensume wachter staat bij Workum, art. door Gerben D. Wijnja (met informatie van D. Posthumus uit De Molenaar 1991 nr. 14) in De Utskoat nr. 62, juli 1991.
- Iensume wachter staat bij Workum (2), informatie van J. Brunsmann in De Utskoat nr. 63, okt. 1991.
- informatie van Jan Hofstra in Uit ons Prentenkabinet in De Utskoat nr. 127, sept. 2007.

Bemaalde de polder 20 (30 ha).

2e Polder Bokma (29 ha + 11 ha?), bemalen door een oliegemaal (motorgemaal) met een vijzel.
Bron: waterstaatskaart 1948.

In Recente sloop van molenstompen in Friesland, art. door J.S. Bakker en J. Hofstra in De Molenaar, 31 aug. 1994, staat een uitgebreid verslag van J. Hofstra, die de molenromp had opgemeten.
In "dit jaar" [1994?] werd de molenromp opgeruimd bij de uitvoering van de ruilverkaveling Wonseradeel-Zuid.

trivia
Veel molenverzamelaars hebben de prentbriefkaart in hun collectie, meestal onder de rubriek "onbekend", doch ook vaak onder Irnsum of Warstiens. Geen van die beide is dus correct.