Molen Van der Ven, Handel

Handel, Noord-Brabant

De Peel

Pot ✉︎ ? binnen ? binnen 1956c ?
Pot ✉︎ ? buiten ? buiten 1956< 26,00c

1956 onttakeld 1961 gesloopt
geschiedenis
De molenaars woonden in Boekel, maar de molen stond op Handels grondgebied. De molen is afkomstig uit Noord-Holland en heeft daar waarschijnlijk als poldermolen dienst gedaan. Hij is in 1899 in Handel opgebouwd door Antoon Verheijen uit Boekel. De molen stond op de grens van Gemert en Boekel, juist tegenover de psychiatrische inrichting "Huize-Padua".

Mijn opa W. v.d. Ven, heeft de molen in 1902 gekocht en in 1944 is hij overgegaan naar zoon Piet, die hem maar kort heeft mogen bemalen omdat hij in 1945 overleed. In 1947 heeft mijn vader, Toon v.d. Ven de molen, welke geen naam droeg, overgenomen. Het houten met asfalt gedekt achtkant is in 1961 wegens te hoge onderhoudskosten gesloopt. In 1956 of eerder stond de molen er al onttakeld bij.

De roeden zaten (sinds 1956) ingekort in de molen "de Koning" aan de Veerseweg te Middelburg. Inmiddels zijn de roeden ook daar alweer vervangen door nieuwe roeden sinds 1995.

Informatie o.a. van Gerard van der Ven.

De molen werd in 1941 voorzien van wieken met Van Bussel-neuzen.

Gezien de gebogen achtkantstijlen en de proporties van de kap lijkt het eerder op een molen afkomstig uit Zuid-Holland.