Molen van Wisselink / Seesink Molle, Heelweg

Heelweg, Gelderland

Heelweg
aan de Molenweg
Oude IJsselstreek, Gelderland
Achterhoek en Liemers

geschiedenis
De molen is gebouwd door de Varsseveldse molenmaker Kreeftenberg in 1870. De eerste eigenaar was Hendrik Wisselink.

Op 12-09-1877 berichtte de Standaard het volgende:

Zondag had op den Heelweg te Varsseveld een knaap van 17 jaren de roekeloosheid tusschen de draaiende wieken van een molen heen en weer te loopen, met het ongelukkig gevolg dat hij doodelijk getroffen werd. Een uur daarna was hij reeds een lijk

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 19 mei 2021

Op 28-01-1902 berichtte het Nieuwsblad van het Noorden het volgende:

Te Varsseveld had de zoon van den molenaar Wisselink op de Heelweg het ongeluk met een been het raderwerk van den molen te vallen, zoodat dit lichaamsdeel zwaar gekneusd en het been versplinterd werd.

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 27-05-2021

De molen verloor rond 1950 de wieken.
Fam. Groot Wassink, 5 febr. 2009.

Deze molen was de opvolger van een Rosmolen op GROOT SEESINK.
Bron: Geld. Mij van landbouw,Varsseveld 1873-1973.
Henk van der Kaay, 3 september 2009.

*Seesink ten noorden van Varsseveld.

Boerderijen
Bij de Seesink ten noorden van Varsseveld, waarvan tot op heden geen verwantschap is aangetoond met de Seesinkā€™s ten zuiden van Varsseveld, is het bestaan bekend van drie boerderijen met de naam Seesink. Twee liggen aan de Molenweg in Heelweg. Ze zijn genoemd Klein Seesink en Groot Seesink. De boerderijen waren rond 1650 in het bezit van Floris van den Boetselaer tot Toutenborgh; landdrost van kasteel Bergh. Beide boerderijen worden nu voor andere doeleinden gebruikt. De derde boerderij Nieuw Seesink ligt iets noordelijker vlakbij het Seesinkpad. Voor de afbeeldingen klik hieronder.

Groot Seesink Sloot.
Om de boerderij het Groot Seesink op de hoek Molenweg en Hiddinkdijk te Heelweg ligt een sloot genoemd Groot Seesink Sloot. Dit is terug te vinden op de werkkaart van het waterschap.