Molen van Sagleven, Doetinchem

Doetinchem, Gelderland

daarna van molenaar Jacob Wullink,
Wullink sticht een huis op het perceel ernaast in 1896.
Op 18 oktober 1898 werd hier dochter Elbertha Hendrika Wullink geboren.
Daarna in 1900 verkocht aan Dirk Johan Peerebolte.

geschiedenis

Cornelis Misset sr was aanvankelijk getrouwd met Maria Michon. Zij stierf jong. Cornelis hertrouwde in 1880 met Carolina Sagleven. Uit dat huwelijk werden Kees, Henk en Margaretha geboren. Carolina Sagleven was de dochter van de Doetinchemse molenaar Hendrik Sagleven die samen met zijn broer Karel de molen aan de Terborgseweg bestierde. Door dat huwelijk verwierf Misset een plaats in de kring van de notabelen van de stad. Ook kreeg hij het financieel wat beter. Het huwelijk maakte ook dat hij in 1879 het oude admiraalshuis in De Waterstraat betrok dat eigendom ias van zijn schoonvader. Het was een imposante woning naast de joodse synagoge op hoek van de Gasthuisstraat. (De woning werd het admiraalshuis genoemd omdat het eerder werd bewoond door Herman Hendrik Timotheus Coops, de latere admiraal Coops.) Het linkerdeel van de woning, met een ingang aan de Gasthuisstraat, deed dienst als meelhandel van Sagleven. Pas later werd het ingericht als woongedeelte.
Informatie van Karel Berhuysen, 13 november 2016

07-02-1880 De Graafschap-bode
STOOM- EN WIND-, KOREN, PEL- & SCHORSMOLEN van H. Sagleven te Doetinchem
Aan belanghebbenden wordt bij deze kennis gegeven, dat bij windstilte elken dag door stoom wordt gemalen.

29-08-1916 De Gelderlander
"Het onweder.
Tijdens een onweder sloeg Zaterdagnacht de bliksem in den wind- en stoomkorenmolen van den heer Dommerholt, aan den Terborgschen weg te Doetinchem. De molen brandde totaal uit. Alles is verzekerd."

De molen brandde af in de vroege ochtend van zaterdag 26 augustus 1916. Door het instorten van de bovenbouw raakte een belendende schuur ook in brand. De molen was verzekerd, maar de inhoud van de schuur niet. Het paard en enige varkens en kippen konden uit de brand worden gered.
D. Bunskoeke, 29 mei 2014.

Er bestond indertijd in Doetinchem een diervoederzaak Sagleven, en van hen meen ik me te herinneren dat de oorsprong lag bij de molen aan de Terborgseweg.
Dick Zweers, 6 sept. 2016.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de TK van 1898.

Opmerking, de ansichtkaart Serie 23 nr 5, heeft op de achterzijde ten onrechte vermeld staan dat het om de Haepsche/ Homoetse Molen te Doetinchem gaat.